Word vrijwilliger Doneer

Eén jaar na orkaan Dorian: Rode Kruis helpt duizenden mensen tijdens pandemie en orkaanseizoen

Geplaatst op 02 september 2020

Een jaar nadat orkaan Dorian een spoor van vernieling achterliet op de Bahama’s, heeft het Rode Kruis duizenden mensen geholpen met noodhulp, financiële ondersteuning en steun bij het herstel op lange termijn. Dit belangrijke werk gaat door, ook tijdens de ingewikkelde omstandigheden die zijn ontstaan door het coronavirus. Daardoor is het voor Rode Kruis-vrijwilligers lastiger om toegang te krijgen tot de mensen op de getroffen eilanden.

Covid-19 heeft directe impact op de kwetsbare families die nog aan het herstellen zijn van orkaan Dorian. Tijdens deze moeilijke tijd ondersteunt het Rode Kruis mensen in hun herstel, terwijl zij ook hulp bieden aan hen die zijn geraakt door het coronavirus. Het Rode Kruis en zijn partners blijven helpen in de vorm van ondersteuning bij het betalen van huur, het repareren van huizen, beurzen voor kleine bedrijven en psychosociale hulp.

Ariel Kestens werkt voor de Internationale Federatie van Rode Kruis en Rode Halve Maan Verenigingen (IFRC) en is het hoofd van de Rode Kruis-afdelingen op de Engels- en Nederlandstalige Cariben. Hij zegt: ‘Er is nog een lange weg te gaan, wat betreft het herstel. Maar het Rode Kruis doet er alles aan om zoveel mogelijk mensen die slachtoffer zijn geworden van orkaan Dorian te helpen. De toewijding van de medewerkers en vrijwilligers van het Rode Kruis op de Bahama’s is zo belangrijk. Zij blijven anderen steunen in deze moeilijke tijden.’

Orkaan Dorian kwam op 1 september 2019 aan land in de Bahama’s als een verwoestende storm van de zwaarste categorie. De orkaan zorgde voor grote overstromingen en schade op de Abaco-eilanden en Grand Bahama. Vrijwilligers en medewerkers van het Rode Kruis op de Bahama’s boden de bewoners van de eilanden steun, bijvoorbeeld door hun werk in opvangcentra. Ook werd er meer dan 9 miljoen euro aan financiële steun geboden voor meer dan 3000 families. Daarnaast ondersteunden zij bij het repareren van huizen en hielpen zij families om zich voor te bereiden op het huidige orkaanseizoen, waarin al meer dan 14 stormen over de Cariben zijn geraasd.

Rundell Fowler woont op Grand Bahama. Het dak van haar huis werd tijdens orkaan Dorian verwoest. Door het reparatieprogramma voor huizen van het Rode Kruis ontving zij financiële hulp, waardoor ze de reparatie van het dak kon betalen en haar huis verder kon verstevigen voor volgende stormen. ‘Het heeft me erg geholpen. We zitten nu weer in het orkaanseizoen en ik ben erg dankbaar dat mijn huis verstevigd is’.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer