Word vrijwilliger Doneer

Eén maand na de aardbeving: Rode Kruis helpt iedere dag meer dan een miljoen mensen

Geplaatst op 06 maart 2023

Duizenden hulpverleners werken de klok rond in Turkije en Syrië

Precies een maand na de verwoestende aardbeving in Turkije en Syrië blijft de vraag om hulp toenemen. In de afgelopen weken wist het Rode Kruis meer dan een miljoen mensen per dag te bereiken met hulpverlening, zoals voedsel, onderdak en financiële ondersteuning.

Derk Segaar is hoofd internationale hulp bij het Rode Kruis. Hij komt net terug uit het Turkse Antakya, een stad die volledig werd verwoest door de aardbeving. “Het is onvoorstelbaar wat ik hier heb gezien”, vertelt hij. “Niets kan je voorbereiden op de verslagenheid en verwoesting die ik aantrof.”

Ongekende aantallen

Segaar vervolgt: “We zijn nu een maand verder. Het aantal mensen dat ontheemd raakte in het Turkse deel van het rampgebied liep op tot meer dan drie miljoen. Zij wonen onder meer in een van de 360.000 tenten op 323 verschillende plekken. Het Rode Kruis doneerde daarvan 67.000 tenten en voorziet mensen van voedsel.”

“Onze hulpverleners deelden al 100 miljoen maaltijden uit. Dat zijn drie miljoen maaltijden per dag, door ruim 5.000 hulpverleners en vrijwilligers; het zijn ongekende aantallen.”

Ook in Syrië, waar bijna 300.000 mensen hun huis moesten verlaten, werkt het Rode Kruis de klok rond. Denk daarbij aan medische hulp voor ruim 460.000 mensen, het vervoer van meer dan 1600 gewonden naar ziekenhuizen en duizenden mensen die weer toegang kregen tot (drink)water.

Zelf bepalen wat je kookt

In Turkije is de verwachting dat een deel van de mensen dat nu in tenten woont de komende maanden verhuist naar containerwoningen. Dat betekent dat de hulpverlening er anders uit gaat zien. Segaar: “Voor wie het nodig heeft, zijn er warme maaltijden. Maar wie zelf kan koken, krijgt dan voedselpakketten. Daarnaast geven we financiële ondersteuning, zodat mensen zelf de spullen kunnen kopen die zij nodig hebben.”

‘Nóg een ramp voorkomen’

De duizenden naschokken die volgden na 6 februari en de trauma’s die mensen opliepen, zorgen voor onzekerheid en angst bij veel mensen die in het rampgebied wonen. Het Rode Kruis ziet dat grootschalige mentale en psychosociale hulp de komende tijd hard nodig zijn, anders worden de gevolgen voor diegenen die geraakt zijn door deze ramp nóg groter.

“Het Rode Kruis zette een project op voor volwassenen en kinderen, om hen mentale hulp te bieden, zoals gesprekken met professionals en veilige plekken waar kinderen kunnen spelen”, legt Segaar uit. “We bereikten daarmee 42.000 mensen in Turkije. Onder hen zijn eerste hulpverleners en mensen die werken in de gezondheidssector. Niet iedereen beseft dat diegenen die hier zoveel werk verzetten, zelf uit het rampgebied komen. Ook zij verloren vrienden, familie of hun huis. En ook zij hebben steun nodig.”

Constante hulpverlening kost geld

In Syrië helpt het Rode Kruis 30.000 mensen met zogenoemde ‘psychologische eerste hulp’. Na 12 jaar conflict, dat de faciliteiten in Syrië verwoestte of uitputte, hebben mensen deze hulp hard nodig en dus schaalt het Rode Kruis ook hier de hulpverlening verder op.

De hulpverlening draait inmiddels op volle kracht, dankzij de inzet van al die duizenden hulpverleners en vrijwilligers. Dat kan mede dankzij de vele donaties via Giro555, waar tot nog toe zeker 108 miljoen euro mee werd opgehaald. Maar de constante hulpverlening kost honderden miljoenen euro’s. Donaties via Giro555 blijven dan ook van harte welkom.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten