Word vrijwilliger Doneer

EHBO-, Reanimatie en BHV-praktijklessen weer veilig van start met kunstarmen en -benen

Geplaatst op 04 juni 2020

Gezamenlijk protocol voor eerste hulpverlening en bedrijfshulpverlening

Alle EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijklessen kunnen weer veilig van start. Hiervoor zijn nieuwe richtlijnen opgesteld die passen bij de huidige coronamaatregelen in de anderhalvemetersamenleving. Het gaat onder andere om het oefenen van vaardigheden op anderhalve meter afstand, speciale hygiënemaatregelen en looproutes tijdens de cursussen. Het Rode Kruis, NIBHV, Het Oranje Kruis, de Nederlandse Reanimatie Raad (NRR) en de Branchevereniging Bedrijfshulpverlening Nederland (BVBN) hebben een gezamenlijk protocol opgesteld. Zo kunnen cursisten weer terecht voor de praktijklessen bij de verschillende organisaties.

Momenteel worden verschillende vormen van e-learning ingezet, die onderdeel kunnen uitmaken van een cursus. Toch kunnen deze het oefenen en toetsen van praktische vaardigheden met de bijbehorende leermiddelen niet vervangen. Daarom vinden de organisaties het belangrijk dat de praktijkcursussen – op een veilige manier – weer van start kunnen gaan. “Het is ook tijdens deze pandemie van belang dat bedrijfshulpverleners, EHBO-ers en omstanders de juiste hulp kunnen verlenen bij incidenten en ongevallen. Zij vervullen regelmatig een belangrijke en soms levensreddende rol bij incidenten,” zegt Dave Harmsen van der Vliet, vicevoorzitter BVBN.

Tijdens EHBO-, Reanimatie- en BHV-praktijkcursussen leren deelnemers hoe ze eerste hulp handelingen moeten uitvoeren en oefenen zij hun vaardigheden. Voor de coronacrisis oefenden deelnemers op elkaar of behandelden zij een zogeheten LOTUS®slachtoffer, die opgeleid is om door acteren en grimeren zo realistisch mogelijk een ongeval of ziektebeeld uit te beelden. Vooralsnog worden vanaf nu handelingen zoals verslikking of stabiele zijligging verricht op speciaal daarvoor geschikte oefenpoppen. Het aanleggen van verbanden wordt geoefend op een kunstarm of -been. Alleen mensen die uit één gezin komen en deelnemen aan een cursus kunnen deze handelingen wel op elkaar oefenen.

Strikte hygiënemaatregelen

Deelnemers moeten altijd op anderhalve meter afstand van elkaar blijven en zijn er strikte hygiënevoorschriften. Verder gelden natuurlijk de actuele RIVM-richtlijnen voor alle instructeurs, medewerkers en cursisten. Eerder waren alle praktijklessen EHBO, Reanimatie en BHV stopgezet in verband met de coronacrisis. Ook gelden er sindsdien aangepaste richtlijnen voor het verlenen van EHBO.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten