Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis vreest voor gevolgen rampjaar El Niño  

Geplaatst op 14 augustus 2023

Hulpverleners klaargestoomd voor gevolgen hevigere droogte, overstromingen en cyclonen  

Het Rode Kruis verleent nu in tientallen landen bovengemiddeld veel noodhulp na natuurrampen. Van Vietnam tot Portugal, van Noorwegen tot Hawaï: duizenden hulpverleners werken de klok rond en evacueren mensen, bieden hen onderdak, voedsel en water. Waarschijnlijk is dit nog maar het begin. Weerfenomeen El Niño zal volgens klimaatwetenschappers dit jaar leiden tot meer en intensere natuurrampen.  

Het Rode Kruis zet zich daarom schrap voor een seizoen vol cyclonen, overstromingen en levensbedreigende hitte. De hulporganisatie verwacht de hulp de komende maanden overal ter wereld flink te moeten uitbreiden en bereidt zich nu al voor om de impact van dit natuurgeweld op mensen te verkleinen.  

Recordjaar op komst 

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de intensiteit van El Niño. Het leidt tot een sterk verhoogde kans op droogte in bijvoorbeeld Zuid en West-Afrika en een verhoogde kans op overstromingen en cyclonen West-Azië. Door El Niño is het extreem warm wereldwijd, terwijl het door klimaatverandering al warmer is. Juli was de heetste maand wereldwijd ooit gemeten. Dat zorgt voor nog heftigere neerslag, zwaardere cyclonen en meer overstromingen en gecombineerd met El Niño zijn de effecten daarvan dus nog heftiger. 

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Je slaat de krant open en leest over overstromingen, aardverschuivingen en bosbranden. In Europa zien we nu wat extreem weer doet: het kost mensenlevens, huizen zijn verwoest, de natuur staat letterlijk in brand. Er blijven tegelijkertijd zoveel natuurrampen onderbelicht.” 

Ramp op ramp  

De extreme gevolgen van El Niño raken de mensen die al noodhulp nodig hebben het hardst. Segaar: “We lezen veel minder over de dodelijke hitte in Iran, ziekte-uitbraken in Bangladesh en overstromingen in Vietnam. Terwijl mensen daar vaak nog bijkomen van een eerdere ramp of een conflict. En dan staat de volgende ellende alweer voor de deur. In Bangladesh zijn door de warmte veel meer muggen en daardoor zijn nu al vijf keer meer mensen besmet met dengue dan vorig jaar. En in Soedan lopen hele vluchtelingenkampen onder water; mensen die nog maar weinig hadden, raakten ook dat laatste beetje kwijt.”  

Nu al ingrijpen 

Het Rode Kruis bereidt zich er nu al op voor om de impact van natuurgeweld te verkleinen. Het datateam van het Rode Kruis berekent precies waar de impact van een overstroming of cycloon het grootst zal zijn, ook op basis van eerder El Niños. De hulporganisatie verstevigt daar vervolgens huizen, deelt alvast waterkits uit voordat de droogte toeslaat, zorgt dat boeren hun gewassen al voor een overstroming oogsten en maakt actieplannen voor hittegolven. Segaar: “Natuurlijk staan we klaar om mensen onderdak te bieden als ze hun huis zijn kwijtgeraakt door een cycloon. We delen water en voedsel uit na een aardverschuiving. Maar voorkomen is beter dan genezen: als we preventief kunnen helpen voordat El Nino toeslaat, beschermen we meer mensenlevens. Het is bovendien veel minder kostbaar om nu al op te treden dan wanneer je dat achteraf doet.” 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten