Word vrijwilliger Doneer

Elf miljoen kinderen onder de vijf lopen risico op polio op de Filipijnen

Geplaatst op 03 oktober 2019

Rode Kruis gaat helpen bij vaccinaties

Voor het eerst in negentien jaar is polio geconstateerd op de Filipijnen. Twee weken geleden werd het eerste geval bevestigd bij een meisje van drie. Sindsdien is het ook bevestigd bij een vijfjarig jongetje. Zo’n 11 miljoen kinderen onder de vijf op de Filipijnen lopen momenteel risico besmet te raken met polio. De lage vaccinatiegraad, maar ook gebrek aan toiletten en stromend water dragen hieraan bij. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op om verdere verspreiding te voorkomen. Zo gaan zij het Filipijnse Ministerie van Gezondheid ondersteunen bij vaccinaties. Ook gaan zij in kaart brengen in welke gebieden het risico op besmetting het hoogst is. Zo weten ze welke gebieden de hulp het hardst nodig hebben. Daarnaast geeft het Rode Kruis voorlichting aan ouders over het belang van vaccinatie.

Polio is een besmettelijk virus dat van mens op mens wordt overgedragen. De meeste mensen die besmet zijn met polio merken daar niets van. In andere gevallen ervaren mensen griepverschijnselen, die vaak weer overgaan. Soms kunnen de klachten erger worden en uiteindelijk leiden tot verlamming of zelfs overlijden. Het poliovirus kan worden overgedragen via voedsel of water. Meestal wordt het overgedragen via de handen. Het virus zit in de ontlasting van iemand die besmet is. Als iemand naar het toilet is geweest, kan het virus op hun handen terecht komen. Het kan dan bijvoorbeeld worden overgedragen op anderen door handen te schudden. Het virus kan dan via de handen weer in de mond terecht komen, waardoor iemand besmet raakt. Handen wassen is dus een belangrijke maatregel om verspreiding te voorkomen.

Dit is de derde ziekte-uitbraak op de Filipijnen dit jaar. Eerder werd het land al getroffen door mazelen en dengue. In februari zette het Rode Kruis zeven mobiele klinieken op om te ondersteunen tijdens de mazelenuitbraak. Bijna 17.000 kinderen tussen de zes maanden en vijf jaar werden gevaccineerd. Deze zomer brak ook dengue uit en werden opnieuw mobiele klinieken opgezet. 120.000 mensen hebben voorlichting gekregen over preventie van dengue. Er wordt momenteel opgeschaald voor de polio-uitbraak, maar de hulpverleningstrajecten voor dengue en mazelen lopen ook nog steeds door. Alle drie de ziektes treffen vooral baby’s en kinderen.

Nederland

In Nederland is vaccinatie tegen polio opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Dit werd voor het eerst ingevoerd in 1957. Na invoering van de vaccinatie is het aantal poliogevallen sterk gedaald. De laatste polio-uitbraak was in 1992-1993 onder ongevaccineerde personen. Hierbij werden 71 gevallen gemeld, waarvan 2 mensen overleden. Waarschijnlijk waren er meer besmettingen, omdat niet iedereen ziekteverschijnselen vertoond. Sindsdien zijn er geen gevallen meer gemeld.[1]

[1] https://www.rivm.nl/polio

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Supertyfoon Yagi Zuidoost Azie september 2024

Gigantische schade door supertyfoon Yagi in Zuidoost-Azië

19 september 2024

Miljoenen mensen in Zuidoost-Azië zijn geraakt door supertyfoon Yagi. De tyfoon zorgde voor enorme overstromingen in onder andere Vietnam, Myanmar, de Filippijnen, Laos en Thailand. Hele dorpen zijn weggevaagd en duizenden mensen moesten hun huis noodgedwongen verlaten door het extreme weer. Het Rode Kruis schat zeker 6,5 miljoen euro nodig te hebben voor de hulpverlening.

Lees meer