Word vrijwilliger Doneer

Floortje Dessing en team Rode Kruis veilig geland in Djibouti

Geplaatst op 04 december 2017

Floortje Dessing is met het team van het Rode Kruis dat vastzat in de stad Sanaa in Jemen, veilig aangekomen in Djibouti. De delegatie heeft een aantal zware dagen achter de rug, maar naar omstandigheden gaat het goed met hen. Ze hopen zo snel mogelijk door te vliegen naar huis.

Floortje Dessing was samen met het team van het Rode Kruis aanwezig in Jemen, waar 20,7 miljoen mensen hulp nodig hebben gezien het lang aanhoudende conflict. Ambassadeur van het Rode Kruis Dessing reisde onder andere mee met het Rode Kruis om een aflevering te maken voor haar serie ‘Floortje naar het einde van de wereld.’

“Ik ben immens dankbaar dat ik veilig en wel op weg naar huis ben, maar tegelijkertijd besef ik dat voor de burgers van het land het conflict onverminderd hard doorgaat”, aldus Floortje vanuit Djibouti. “Ik ben me bewust van het feit dat voor de inwoners van Jemen het leed nog niet geleden is en heb ontzettend veel respect voor de hulpverleners van het Internationale Rode Kruis die zijn achtergebleven om hulp te verlenen.”

“Wij hebben het land kunnen verlaten, maar de mensen daar kunnen geen kant op en zitten vast in een afschuwelijk conflict”, aldus woordvoerder Merlijn Stoffels, die samen met Floortje Dessing en het team van het Rode Kruis meereisde. “Laten we hun lot niet vergeten.”

Miljoenen mensen in Jemen hebben direct hulp nodig. De afgelopen dagen zijn er zo’n honderden doden en gewonden gevallen door de onverwachts oplaaiende gevechten in Sanaa. Het Rode Kruis helpt de ziekenhuizen met het behandelen van de gewonden en het bergen van de doden. Door de blokkade verslechtert de situatie snel. Daardoor zijn veel mensen verstoken van eten, schoon drinkwater en medische hulp. Ook dreigt het aantal besmettingen met cholera en andere ziektes toe te nemen.

Tot nu toe zijn er al bijna een miljoen potentiële cholerabesmettingen. Ook is difterie uitgebroken. In totaal hebben van de 27 miljoen Jemenieten 10 miljoen mensen acuut hulp nodig. Het Rode Kruis opende afgelopen week Giro 7244 om de slachtoffers van de oorlog de levensreddende hulp te kunnen bieden die ze nodig hebben. Het Rode Kruis roept de strijdende partijen op burgerdoelen te sparen en gewonden mensen te mogen evacueren en behandelen. Dit is een zaak van leven en dood.

Noot voor de redactie/niet ter publicatie:
Floortje en het team zijn op dit moment niet bereikbaar voor media.
U kunt ook contact opnemen met Rode Kruis-woordvoerder Belinda van der Gaag op het nummer 06-51469454 of Iris van Deinse op het nummer 06-12894923. De afdeling persvoorlichting is ook te bereiken via persvoorlichting@redcross.nl en op 070 – 4455 612 (ook buiten kantoortijden).
Voor meer informatie over Jemen kunt u terecht op www.rodekruis.nl/jemen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten