Word vrijwilliger Doneer

Geen excuses meer: iedereen kan nu een reanimatiecursus doen

Geplaatst op 10 juni 2024


Reanimeren kun je leren. Zo simpel is het, weet het Rode Kruis. Een nieuwe, goedkope en snelle cursus maakt kennis over reanimatie nu beschikbaar voor vrijwel iedereen. Het Rode Kruis wil dat zoveel mogelijk mensen kunnen leren reanimeren, want dat redt levens.

Iedere week overkomt een hartstilstand zeker driehonderd mensen. Grote kans dus dat je er een keer mee te maken krijgt. Op zo’n moment telt iedere minuut. Een cursus helpt je dan om snel de juiste handelingen uit te voeren.

Ideaal om samen te doen
Het kost je slechts een paar uur van je tijd om het te leren en dan kan ook jij reanimeren. Voor 35 euro biedt het Rode Kruis een cursus aan van ruim twee uur. De cursus is ideaal om samen te doen met de leden van je voetbalvereniging of een andere sportclub. Een groepsaanvraag kan vanaf acht personen.

Met het Europees Kampioenschap voetbal voor de deur is er geen betere timing te bedenken: eerst samen een cursus doen, daarna een EK-wedstrijd kijken.

Niet aarzelen, maar gáán
Op straat, maar zeker ook op een vereniging of bij een club waar veel mensen samenkomen, is het belangrijk dat je weet wat je moet doen wanneer iemand een hartstilstand krijgt.

Voetballer bij Vitesse Delft Dion kan erover meepraten. Hij kon helpen op het veld toen het misging. “Na onze eigen wedstrijd nemen we altijd een kijkje bij het eerste team”, vertelt hij. En daar gebeurde het: scheidsrechter Louis zakte ineen. Dion: “Ik zag meteen dat het mis was.” Hij overlegt snel met een vriend die naast hem staat: “Moet ik nu het veld op?” De bevestiging volgt: “Ja, ga maar.”

Met zijn cursus in gedachten weet Dion wat hij moet doen: scheidsrechter Louis moet meteen op zijn rug worden gelegd. Zonder aarzelen begint hij met reanimeren. Na een schok van de AED, begint de scheidsrechter langzaam bij bewustzijn te komen. Dion wordt daarmee een echte clubheld: hij redde een leven.

Geef jezelf en je vrienden op
Voorop staat: iedere vorm van ingrijpen is goed. Wat je ook doet, het is beter dan niets doen. Alleen, hoe werkt zo’n AED-apparaat eigenlijk? En moet je nu twintig of dertig borstcompressies geven? Je wilt er zo min mogelijk over na hoeven denken. Een reanimatiecursus geeft je het zelfvertrouwen om te handelen in geval van nood. Mensen kunnen zich hiervoor individueel of als groep gemakkelijk opgeven.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten