Word vrijwilliger Doneer

Generaal-Majoor der Mariniers b.d. Patrick Cammaert geeft Henry Dunant-lezing

Geplaatst op 05 november 2019

Generaal-Majoor der Mariniers b.d. Patrick Cammaert geeft op 2 december de Henry Dunant-lezing. Iedere twee jaar organiseert het Rode Kruis deze lezing, waarin een invloedrijke spreker reflecteert op de zeven grondbeginselen van de hulporganisatie: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Ook Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden is aanwezig bij de lezing in Den Haag; zij is erevoorzitter van het Rode Kruis. 

Patrick Cammaert werkte van 1968 tot 2007 bij het Korps Mariniers en heeft leiding gegeven aan diverse missies. Zo was hij aan het begin van de 21e eeuw commandant van de VN-missies in Ethiopië en Eritrea (UNMEE) en vanaf 2005 leidde hij de missies in Congo (MONUC, thans MONUSCO). In zijn werk heeft hij veel te maken gehad met het humanitaire werk van het Rode Kruis. Hij zal tijdens de Henry Dunant-lezing putten uit eigen ervaringen en reflecteren op de zeven grondbeginselen van het Rode Kruis. Met name de grondbeginselen onpartijdigheid, neutraliteit en onafhankelijk kunnen dilemma’s met zich meebrengen in conflictsituaties.

Het Rode Kruis organiseert iedere twee jaar de Henry Dunant lezing. Henry Dunant was de initiatiefnemer voor de oprichting van het Internationale Rode Kruis in 1863. Met de tweejaarlijkse lezing wil het Rode Kruis het maatschappelijk debat over humaniteit in de samenleving aanmoedigen en reflecteren op de vraag hoe invulling kan worden gegeven aan de missie van het Rode Kruis om de meest kwetsbaren in Nederland en daarbuiten te beschermen. Twee jaar geleden in 2017 gaf Sigrid Kaag de lezing voor de hulporganisatie in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.

De lezing is voor genodigden uit politiek, overheid, bedrijfsleven en andere goede doelen. Na de lezing neemt Inge Brakman officieel afscheid als voorzitter van het verenigingsbestuur van het Rode Kruis. Haar termijn als voorzitter van acht jaar verstrijkt eind dit jaar.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.Persvragen? Neem contact op met een woordvoerder

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer