Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis bezorgd over geweld tegen migranten in Bosnië en Herzegovina

Geplaatst op 19 juli 2018

Het Rode Kruis behandelt dagelijks tientallen mensen voor verwondingen die ze hebben opgelopen tijdens hun poging om van Bosnië en Herzegovina de grens met Kroatië over te steken. Sinds het begin van het jaar zijn meer dan 8000 mensen in Bosnië en Herzegovina gearriveerd. Dit is acht keer meer dan het aantal dat in 2017 aankwam. In de afgelopen vier weken zijn er 3000 mensen aangekomen.

“We maken ons grote zorgen over meldingen van geweld tegen mensen die proberen Kroatië binnen te komen”, zegt Simon Missiri, hoofd van het Internationale Rode Kruis regio Europa. “Regeringen hebben het recht om het migratiebeleid vast te stellen en te handhaven, maar ze hebben ook de plicht om ervoor te zorgen dat alle mensen, ongeacht hun immigratiestatus, met waardigheid en respect worden behandeld.”

De meeste mensen bevinden zich in het noordwesten van het land, dicht bij de grens met Kroatië. Hier slapen circa 700 mensen in een vervallen gebouw in de stad Bihac. In deze stad behandelen EHBO-teams van het Rode Kruis van Bosnië en Herzegovina zo’n 70 mensen per dag. Velen zijn gewond geraakt tijdens een poging om de grens met Kroatië te over te steken. “De omstandigheden dicht bij de grens zijn ontoereikend, we maken ons zorgen om de veiligheid van mensen. Gezinnen slapen op de grond zonder enig fatsoenlijk onderdak, zonder beddengoed of dekens. Deze mensen willen hier niet blijven. Zij proberen Kroatië binnen te komen, maar velen keren met verwondingen terug”, zegt Nicole Robicheau, woordvoerder van het Internationale Rode Kruis, die op dit moment in Bihac is.

Verschrikkelijke omstandigheden

Rode Kruis teams in Bihac bieden ondersteuning, waaronder eerste hulp, eten, kleding en informatie. Maar met de honderden mensen die wekelijks arriveren of door de regio reizen, wordt het Rode Kruis daar overstelpt met hulpaanvragen. “We zien dat steeds meer gezinnen aankomen, wat reden tot zorg is,” zegt Robicheau. “Een vrouw die deze week hier is aangekomen, is op weg hierheen bevallen. De omstandigheden zijn voor iedereen verschrikkelijk, maar gezinnen met jonge kinderen zijn het kwetsbaarste.”

Waardigheid en respect

Vorige week bracht het Internationale Rode Kruis (IFRC) een rapport uit, genaamd New Walled Order, waarin gerapporteerd wordt over kwetsbare migranten die minder goed toegang krijgen tot de ondersteuning die ze nodig hebben. Deze factoren variëren van angst voor intimidatie, arrestatie of deportatie tot culturele – en taalbarrières en een gebrek aan informatie over hun rechten.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten