Word vrijwilliger Doneer

Groot tekort aan medische hulp in Noord Ethiopië

Geplaatst op 03 februari 2022

Het is steeds lastiger om medische hulp te verlenen in het noorden van Ethiopië, merkt het Rode Kruis. Mensen die dringend hulp nodig hebben om te overleven, krijgen vaak niet de juiste hulp. Dit komt door een groot tekort aan medicijnen en andere medische benodigdheden. De afgelopen week heeft het Rode Kruis voor het eerst sinds september medische hulpgoederen kunnen brengen naar Tigray. Maar meer hulp is hard nodig.

In het noorden van Ethiopië blijft het conflict aanhouden. Honderdduizenden mensen zijn voor het geweld gevlucht. Door het aanhoudende geweld is het nauwelijks mogelijk om medische hulpmiddelen op een veilige manier naar gezondheidscentra en ziekenhuizen te brengen. Ook krijgen hulpverleners weinig toegang tot gebieden waar mensen hulp nodig hebben; de humanitaire hulpverlening wordt flink belemmerd. Sommige ziekenhuizen in Amhara zijn gesloten vanwege tekort aan medicijnen. Mensen met chronische ziekten overlijden elke dag. Vrouwen moeten thuis bevallen, omdat gezondheidscentra niet meer operationeel zijn, of geen stroom of water hebben.

“In Tigray moeten we medische materialen die je eenmalig mag gebruiken zelfs hergebruiken. Je kunt dan denken aan wegwerphandschoenen, medische mondkapjes en ook drains die ingebracht moeten worden in de borst van patiënten. Op sommige plekken gebruiken dokters zout water in plaats van desinfecteermiddel om wonden schoon te maken”, zegt Apollo Barasa, gezondheidscoördinator van het Rode Kruis in Ethiopië. “Het is een enorme opluchting dat we voor het eerst sinds maanden weer medische benodigdheden gebracht hebben naar ziekenhuizen. Ik blijf benadrukken hoe belangrijk het is dat we deze hulp kunnen blijven bieden.”

Het Rode Kruis is van plan om de komende tijd meerdere vluchten met medische hulpgoederen naar Tigray te vliegen. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, wil de hulporganisatie ook hulgoederen met auto’s naar getroffen gebieden rijden. Het Rode Kruis wil alle partijen in het conflict eraan herinneren dat humanitaire hulp geboden moet worden aan de mensen die het het hardste nodig hebben, zonder enige vertraging.

Voedseltekort

Naast de medische noden maakt het Rode Kruis zich ook zorgen over de voedselvoorziening en droogte in Ethiopië. Men verwacht dat de komende maanden, bovenop het huidige aantal mensen in nood, nog eens 6 miljoen mensen in het zuidoosten van Ethiopië levensreddende hulp nodig hebben als gevolg van de aanhoudende droogte. Ruim 230.000 stuks vee zijn daar inmiddels gestorven en vele herders trekken naar andere gebieden waar nog wel grasland en water beschikbaar is.

Afgelopen weken heeft het Rode Kruis voor het eerst in zes maanden voedselhulp kunnen bieden in Lalibela, Amhara. 2.500 mensen kregen voedsel, ook werden er hulpgoederen als matrassen, jerrycans, keukensets en lampen op zonne-energie uitgedeeld aan 6.000 mensen.

Tot slot benadrukt het Rode Kruis dat de organisatie enorm bezorgd is over de recente berichten over de aanhoudende gevechten en luchtaanvallen in het noorden van Ethiopië. We vragen alle partijen in het conflict om het humanitair oorlogsrecht te respecteren. Het humanitair oorlogsrecht geeft aan dat burgers beschermd moeten worden tegen aanvallen. Al het mogelijke moet gedaan worden om te verifiëren dat doelen in het gevecht militaire doelen zijn.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten