Word vrijwilliger Doneer

Grootschalige hulp nodig na supertyfoon Rai op de Filipijnen

Geplaatst op 19 december 2021

Huizen van honderdduizenden mensen weggevaagd

Honderdduizenden mensen op de Filipijnen zijn hun huizen kwijtgeraakt na supertyfoon Rai (lokaal bekend als tyfoon Odette). Donderdag kwam supertyfoon Rai aan land in het oosten van de Filipijnen. De tyfoon zorgde ook voor enorme overstromingen. Hele dorpen in het oosten van de Filipijnen zijn weggevaagd. Het Rode Kruis schat ruim 19 miljoen euro nodig te hebben voor de hulpverlening.

“De inwoners van de Filipijnen zijn veerkrachtig, maar nu zij alles zijn verloren door de tyfoon, is er internationale steun nodig om honderdduizenden mensen te helpen om hun huis en hun leven weer op te bouwen”, zegt Richard Gordon, hoofd van het Rode Kruis op de Filipijnen. “Reddingsteams van het Rode Kruis zien dat huizen, ziekenhuizen en scholen totaal zijn verwoest. Onze hulpverleners bieden nu hulp aan mensen die alles zijn verloren.” De hulpverleners delen onder andere water, voedsel en toiletspullen uit. Ook geven zij eerste hulp en zorgen ze dat mensen een veilige plek hebben om tijdelijk te verblijven.

Verwoesting

Supertyfoon Rai was de sterkste tyfoon van dit jaar op de Filipijnen en kwam negen keer aan land op verschillende plekken in het land. De tyfoon en de daaropvolgende overstromingen hebben ervoor gezorgd dat infrastructuur, stroomvoorziening, drinkwatervoorziening en landbouwgrond vernietigd zijn. Dat kan grote impact hebben op de voedselvoorziening in de komende maanden.  

Het Rode Kruis verwacht de ruim 19 miljoen euro nodig te hebben om nu hulp te verlenen, maar ook om mensen te helpen op de langere termijn. Zij moeten hun leven weer opbouwen na deze heftige gebeurtenis. Iedere dag wordt duidelijker hoe groot de schade is die de tyfoon heeft aangericht. Deze tyfoon is een extra klap voor de bevolking in het getroffen gebied. De bevolking is namelijk ook hard getroffen door de sociaal economische gevolgen van de coronapandemie.

Giro 6868

Het Rode Kruis heeft giro 6868 open staan voor de getroffenen van natuurrampen dit jaar. Mensen die de bevolking op de Filipijnen willen helpen, kunnen steunen via dit gironummer of via de website van het Rode Kruis.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer