Het West-Afrikaanse Guinee is ebolavrij verklaard nu er 42 dagen geen nieuwe besmettingen meer zijn gemeld. In februari werden er nog honderden Rode Kruis-hulpverleners ingezet om de ebola-uitbraak te bestrijden. ‘Er zijn in totaal 23 ebolabesmettingen geweest, waarvan twaalf mensen zijn overleden. Ieder geval is er een teveel, maar we zijn als Rode Kruis blij dat het bij een relatief klein aantal is gebleven,’ aldus Naomi Nolte, die dit jaar twee maanden voor het Rode Kruis in het getroffen gebied was.
Nolte: ‘De uitbraak is betrekkelijk klein gebleven, mede dankzij het snelle handelen van hulporganisaties en de ervaring van vorige uitbraken.’ Het Rode Kruis zette meteen voorlichtingsteams in, zowel in Guinee als in de omringende landen. Ook waren Rode Kruis-hulpverleners direct betrokken bij het testen van overledenen en het uitvoeren van veilige, waardige begrafenissen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vervoerde al snel 11.000 vaccins naar het land en vaccineerde contacten, contacten van contacten en hulpverleners.
468 ebolatesten
Het Rode Kruis heeft in totaal 468 ebolatesten afgenomen sinds het begin van de uitbraak. Hulpverleners hebben achttien veilige, waardige begrafenissen uitgevoerd. Ook hebben zij 149 gebouwen gedesinfecteerd. De hulporganisatie heeft psychosociale ondersteuning geboden aan ruim 3000 mensen en 50.000 mensen bereikt met voorlichting. De besmettelijke virusziekte stak in februari voor het eerst in vijf jaar weer de kop op in Guinee.
Alert blijven
Guinee mag zich weer officieel ebolavrij noemen. Toch blijft het land nog 90 dagen in een verhoogde status van alertheid. Nolte weet hoe belangrijk dat is. ‘Bij eerdere uitbraken zagen we hoe snel ebola weer de kop op kan duiken. In april zagen we het ook weer in Guinee. Na bijna een maand geen besmettingen dook er ineens weer een geval op. Alert blijven is belangrijk om een volgende ebola-uitbraak te voorkomen.’
Ebola in Democratische Republiek Congo
Ook in de Democratische Republiek Congo (DRC) werd in februari een nieuwe uitbraak van het ebolavirus vastgesteld. Daar bleef het bij elf besmettingen. Het land werd op 3 mei 2021 opnieuw ebolavrij verklaard. In DRC zijn in de afgelopen drie jaar vier ebola-uitbraken geweest.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder