Word vrijwilliger Doneer

Hitte leidt tot drukte op Spoedeisende Hulp

Geplaatst op 06 augustus 2020

Hitte leidt tot toenemende drukte op de Spoedeisende Hulpafdelingen van ziekenhuizen. Als de omgevingstemperatuur toeneemt, stijgt ook het aantal mensen met gezondheidsklachten dat zich meldt. Dat blijkt uit onderzoek van prof. Dr. Hein Daanen, hoogleraar inspectiesfysiologie bij de faculteit der gedrags- en bewegingswetenschappen aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. 
Yvonne Breedijk, projectleider hitte bij het Rode Kruis maakt zich in deze coronatijd en ook met naam zorgen over ouderen, mensen met een chronische ziekte, mensen met overgewicht en dak- en thuislozen. “Zij lopen meer risico bij hitte. We raden iedereen aan een beetje extra op elkaar te letten aan.” 

Prof. dr. Hein Daanen heeft de cijfers van twee academische ziekenhuizen[1] in samenwerking met Veiligheid.nl geanalyseerd in combinatie met beschikbare gegevens over het weer van het KNMI. “De eerste resultaten laten duidelijk bij warm weer een stijging zien op de Spoedeisende Hulpafdelingen in de middaguren. Omgevingstemperatuur heeft een sterke invloed op het welbevinden en gedrag van de mens. Het bepaalt hoe belangrijk het is om bij hitte extra goed op onszelf en elkaar te letten, ”aldus Daanen. Yvonne Breedijk van het Rode Kruis legt uit: “Het is juist nu een extra aandachtspunt omdat we uit zorgen voor elkaar fysiek afstand nemen, om toch oog te houden voor gezondheidsklachten die door hitte worden veroorzaakt, maar het is duidelijk veel beter om dit te voorkomen. Doe een dagelijkse check bij de mensen die kwetsbaar zijn. Vraag bijvoorbeeld van de ander echt genoeg drinkt. Juist bij ouderen is dat zo belangrijk, omdat zij minder snel een dorstprikkel ervaren. Wij adviseren voldoende water, thee of koffie te drinken, ook als u geen dorst heeft.”

De hoogleraar inspanningsfysiologie is gespecialiseerd in de invloed van temperaturen op het menselijk lichaam. Vaststaat dat zowel hitte als kou invloed hebben op het aantal mensen dat sterft.[2] De risico’s van hittegolven worden nog altijd onderschat. De grootste natuurramp van 2019 met meer dan 2500 sterfgevallen was de zomerse hittegolf in Europa, en in het bijzonder ook in Nederland.[3] Uit eerder onderzoek van Daanen[4] blijkt dat juist de kwetsbare ouderen ook niet altijd optimaal handelen tijdens warme periodes. Hij onderzocht de relatie van de temperatuur buiten, binnen in huis en de invloed hiervan op de gezondheid van ouderen. “Je ziet dat ouderen tijdens hitte uit gewoonte en angst voor ziekte door tocht  de ramen ook tijdens de warme dagen nachts en ’s ochtends dicht houden. Terwijl het juist zo belangrijk is de ramen ’s avonds en ’s nachts open te zetten, als het buiten intussen koeler is dan binnen.”

Het Rode Kruis adviseert de woning zo koel mogelijk te houden tijdens hitte. Eerder deze zomer riep het Rode Kruis op in deze tijd van het coronavirus goed na te denken over het gebruik van een ventilator bij warm weer. Zo kan een ventilator prima gebruikt worden binnen één huishouden. Maar bij gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte wordt ervaren dit alleen om te doen als er geen andere koelingsmogelijkheden aanwezig zijn, en het liefst altijd in combinatie met het naar binnen blazen van verse lucht. Uit voorzorg, omdat op dit moment nog niet wetenschappelijk is bewezen van het gebruik van een ventilator in een gemeenschappelijke ruimte zorgt voor een grotere kans op besmetting met het coronavirus.

[1] Cijfers geanonimiseerd zijn afkomstig en in samenwerking met veiligheid.nl

[2] ‘Mortality risk attribute to high and low ambient temperature: a multicountry observational study (Lancet 2015, May 21)

[3] https://www.climatecentre.org/news/1278/european-summer-heatwaves-the-most-lethal-disaster-of-2019-says-international-research-group

[4] XIV International Conference on environmental Ergonomics Stylianos Kounalakis, Greece 2011 ‘Heat strain in elderly during heat waves in the Netherlands’

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten