Word vrijwilliger Doneer

Hoogste waterstand sinds eeuw in Bangladesh: 7,6 miljoen mensen in gevaar

Geplaatst op 31 juli 2019

Ruim 7,6 miljoen mensen in Bangladesh dreigen te maken te krijgen met honger en ziekten door de aanhoudende regenval en overstromingen. Door de enorme regenval in Zuid-Azië zijn de buurlanden van Bangladesh ook overstroomd, dat zorgt ervoor dat dit water ook richting het lagergelegen Bangladesh komt. Het land kampt met de hoogste waterstand in de rivieren sinds een eeuw.

In het Noorden en Noordoosten van het land zitten honderdduizenden mensen vast door de overstromingen, de huizen van 600.000 mensen zijn beschadigd. De mensen zijn genoodzaakt om te leven in onhygiënische omstandigheden. Er is niet genoeg schoon drink water en er is geen goed onderdak. Het Rode Kruis is bang dat er ziekten zullen uitbreken door het vervuilde water. De hulporganisatie krijgt al signalen vanuit gemeenschappen dat er te weinig voedsel is. Zo’n 160.000 hectare landbouwgrond is verwoest.

Voedsel

Toen ik in het district Bogura was deze week, sprak ik met families die hun huis zijn kwijtgeraakt en nu langs de weg kamperen. Ze vertelden mij dat ze niet genoeg water hadden, en zich ook erge zorgen maakten over voedsel, ook voor de rest van het jaar. Er zijn daar maar twee oogsten per jaar, en één daarvan is nu verwoest. We verwachten nog meer regenval en overstroming, de situatie is schrijnend”, zegt Azmat Ulla, hoofd van het Rode Kruis in Bangladesh.

Hulp

Het Rode Kruis heeft zo’n 6.3 miljoen euro nodig om de eerste noodhulp te geven in de zwaarst getroffen gebieden. Het Rode Kruis deelt voedsel, schoon drinkwater en toilet artikelen uit en zorgt voor gezondheidszorg. Meer dan 775 hulpverleners zijn actief in de getroffen gebieden. ,,Dit is mooi, maar we moeten snel nog meer mensen bereiken in nood. Elke dag horen we dat er nog meer mensen getroffen zijn, die slapen in de open lucht. Naast ziektes die via water worden overgedragen, liggen longontsteking en huidinfecties op de loer.”

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten