Word vrijwilliger Doneer

Hulp Rode Kruis aangekomen voor gestrande vluchtelingen in ijskoud Bosnië en Herzegovina

Geplaatst op 17 januari 2021

Drie vrachtwagenladingen met noodhulpgoederen voor meer dan 3.000 gestrande vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina komen later vandaag aan in het land. De warme kleding, dekens en drinkwater van het Italiaanse Rode Kruis worden uitgedeeld aan de vluchtelingen die in erbarmelijke omstandigheden leven bij de Kroatische grens sinds het Lipa-kamp vorige maand door een brand werd verwoest. Als gevolg van die brand zijn naar schatting 1.400 mensen zonder onderdak komen te zitten.

De voorraden worden ook verdeeld onder vluchtelingen die dringend hulp nodig hebben in andere delen van het land. Mobiele teams van het Rode Kruis zetten hun werk op de grond voort door voedsel, warme dranken, warme kleding, beddengoed en eerste hulp te bieden aan duizenden vluchtelingen in het hele kanton Una-Sana.

Migranten blootgesteld aan grotere risico’s buitengrenzen

De voorzitter van het Internationale Rode Kruis, Francesco Rocca, roept op tot een echt gemeenschappelijke Europese aanpak van migratie. Hij noemt de humanitaire situatie in Bosnië en Herzegovina het resultaat van de externaliseringsstrategie van de EU. Die strategie komt neer op de overdracht van grensbeheer naar derdelanden en stelt migranten bloot aan grotere risico’s aan de buitengrenzen. Volgens Rocca mogen vluchtelingen en lokale gemeenschappen niet worden blootgesteld aan zulke risico’s en andere situaties die hen nog kwetsbaarder maken.

‘Onmiddellijk toegang tot veilige en menswaardige accommodatie’

“We zijn buitengewoon bezorgd over het welzijn, de toegang tot diensten en de bescherming van duizenden kwetsbare vluchtelingen in Bosnië en Herzegovina. We werken samen met alle belanghebbenden om ervoor te zorgen dat vluchtelingen onmiddellijk toegang hebben tot veilige en waardige accommodatie, inclusief verwarming en water, terwijl er meer permanente oplossingen worden gevonden. Niemand zou in deze erbarmelijke omstandigheden moeten leven. Vluchtelingen moeten toegang hebben tot humanitaire hulp, inclusief gezondheidsondersteuning, en mogen bij vriesweer niet alleen worden gelaten zonder onderdak. Dit is onaanvaardbaar. De EU-lidstaten moeten solidair zijn, zodat vluchtelingen en autoriteiten in Bosnië en Herzegovina deze situatie niet alleen het hoofd moeten bieden,” aldus Rocca.

Gemeenschappen waren al kwetsbaar vóór komst migranten

Het internationale Rode Kruis spreekt ook zijn bezorgdheid uit over de situatie waarmee lokale gemeenschappen worden geconfronteerd. Deze gemeenschappen waren al kwetsbaar vóór de komst van migranten en het uitbreken van de COVID-19-pandemie. Het toegenomen aantal mensen in deze gemeenschappen heeft de diensten en infrastructuur onder druk gezet. Als gevolg hiervan ondersteunt het Rode Kruis mobiele teams die tot eind 2021 50.000 vluchtelingen en 4.500 mensen uit de gastgemeenschappen helpen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten