Word vrijwilliger Doneer

Hulp Rode Kruis in volle gang na aardbeving op West-Java

Geplaatst op 22 november 2022

Het Rode Kruis verleent met man en macht hulp aan de duizenden getroffenen van de aardbeving op het Indonesische eiland West-Java. Duizenden huizen, scholen tot aan de complete infrastructuur werden verwoest.  

“We zijn geschokt dat er zoveel mensen zijn omgekomen bij deze aardbeving. Onze teams helpen mensen om een veilige plek te vinden, geven eerste hulp en delen schoon drinkwater uit. Daarnaast hebben we vijf teams ter plaatse die medische hulp verlenen vanuit ambulances. Verpleegkundigen en diverse vrijwilligers verlenen hulp om de ergste nood te verlichten. Ook zetten we noodkeukens op om te zorgen dat mensen kunnen eten en verzorgen we andere noodhulp in de zwaarst getroffen gebieden”, zegt Sudirman Said, hoofd van het Rode Kruis in Indonesië.  “We doen er alles aan om zoveel mogelijk levens te redden. Onze collega’s helpen mensen om een veilige plek te vinden in onze noodopvang. We vragen iedereen rustig te blijven en de plaatselijke autoriteiten te benaderen voor hulp.”   

Naschokken

De aardbeving met een kracht van 5.6 op de schaal van Richter vond plaats in het district Cianjur waar veel mensen in kleine gemeenschappen leven. Er zijn meer dan 13.700 mensen geëvacueerd. Van duizenden mensen zijn de huizen verwoest; zij maken gebruik van de verschillende noodopvangmogelijkheden. Omdat er sinds de initiële beving 127 naschokken zijn gevoeld, de grootste met een kracht van 4,2 op de Schaal van Richter, benadrukt het Rode Kruis dat de inwoners waakzaam moeten zijn voor naschokken en gevaarlijk vallend puin. 

Werkomstandigheden

De werkomstandigheden zijn lastig voor de hulpverleners. Zo zorgen aardverschuivingen ervoor dat het langer duurt om getroffen locaties te bereiken. Ook is de elektriciteit op getroffen plekken uitgevallen. Mensen in de getroffen gebieden hebben momenteel veelal spullen nodig om te overleven in de buitenlucht. Er is veel behoefte aan onder andere tenten, matrassen, zaklampen en dekzeilen. Ook gaat het Rode Kruis meer openbare keukens opzetten om warme maaltijden te kunnen bereiden voor de getroffenen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer