Het Rode Kruis in Marokko bereikte in het afgelopen jaar tienduizenden mensen met essentiële noodhulp, na de aardbeving in de Hoge Atlas. Toch is er nog veel nodig om het gebied te herstellen. De hulporganisatie staat klaar voor een nieuwe fase van hulpverlening, door huishoudens financieel te ondersteunen.
Na de beving één jaar geleden sprong de Marokkaanse Rode Halve Maan (het Rode Kruis in Marokko) meteen bij met reddingswerk, eerste hulp en evacuaties. Daarna waren onderdak, voedsel en huishoudelijke spullen essentieel. Experts herstelden en installeerden bovendien 151 toiletten, 131 douches, 167 waterpunten en 38 afvalverbrandingsovens. Na een ramp ligt ziekte-uitbraak snel op de loer. Die help je voorkomen door je te richten op hygiëne, schoon water en afvalverwerking.
Herstel duurt lang
Het Rode Kruis wierf 40.000 nieuwe vrijwilligers in Marokko en trainde hen. Deze mensen vormen de spil in de hulpverlening, omdat zij helpen bij het uitdelen van goederen, bij psychosociale hulp en straks ook bij de financiële ondersteuning van duizenden mensen. Het Rode Kruis staat klaar om ook daarmee van start te gaan.
“Al snel zagen we dat hulpverlening in de Hoge Atlas geen sprint is, maar een marathon”, zegt Derk Segaar, hoofd Internationale hulp van het Rode Kruis. “Het is een uitgestrekt, onherbergzaam gebied en de winters zijn er streng en guur. Dorpen waren vaak lastig te bereiken, terwijl er nog van alles nodig is. We zien dat herstel minder vlot verloopt dan het Rode Kruis graag zou zien. Volledig herstel zal dus tijd in beslag nemen.”
Vaart achter de wederopbouw
Het eerste jaar na de aardbeving kende diverse uitdagingen, voornamelijk door externe factoren. Zo bleek het moeilijk om tijdig voldoende noodhulpgoederen op de juiste plekken te krijgen, vanwege de slechte toegankelijkheid. Al snel diende zich toen ook de winter aan. Daarnaast moest het Rode Kruis vergunningen krijgen van autoriteiten om de benodigde hulp te verlenen.
Segaar: “Toch is er meer nodig voor de lange termijn. De autoriteiten geven aan dat zij nu plannen maken om vaart achter de wederopbouw te zetten. Het Rode Kruis is daar als noodhulporganisatie niet verantwoordelijk voor, maar staat wel klaar om met humanitaire hulp te ondersteunen.”
Regie over eigen leven
Het Rode Kruis richt zich voor de lange termijn op de begeleiding van mensen naar nieuw of ander werk, weerbaarheidstrainingen en vooral: financiële ondersteuning. De duizenden nieuwe vrijwilligers zijn hierin onmisbaar. Zij helpen bij het inventariseren en uitdelen van contant geld en boodschappenkaarten.
Segaar: “Zelfstandigheid, dus loskomen van noodhulp, dát is ons doel. Zorgen voor een eigen inkomen is nodig, omdat mensen in veel gevallen hun bron van inkomsten verloren door de aardbeving. Financiële ondersteuning vormt daarbij een extra stimulans voor de lokale economie. Het werkt effectiever dan bijvoorbeeld voedselpakketten. Mensen kunnen zelf kiezen welke hulp zij op dat moment nodig hebben. Na groen licht van de overheid zal dit project straks duizenden mensen helpen om de regie over hun leven terug te pakken.”
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder