Word vrijwilliger Doneer

Hulpbereidheid van Nederlanders EHBO te verlenen neemt af

Geplaatst op 04 september 2017

De hulpbereidheid om onbekenden op straat eerste hulp te verlenen bij de meest voorkomende ongevallen neemt af. Dat is gevaarlijk, want bij zwaardere ongevallen zijn de eerste minuten van levensbelang. Slechts de helft van de mensen zonder EHBO-kennis zou iemand helpen die bewusteloos is. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van Kantar Public (voormalig TNS NIPO) in opdracht van het Rode Kruis. Het Rode Kruis organiseert zaterdag het Wereldrecord ‘grootste EHBO-les’, waar deelnemers leren wat te doen bij drie verschillende letsels.

Maar 1 op de 3 mensen geeft aan eerste hulp te verlenen bij een vergiftiging. Bij verslikking, een brandwond, een heftige bloeding of bewusteloosheid zijn meer mensen bereid te helpen (ongeveer 6 op de 10), maar over de hele linie is de hulpbereidheid ten opzichte van 2010 gedaald.

Het is belangrijk dat zoveel mogelijk mensen leren hoe ze eerste hulp moeten verlenen. In afgelegen gebieden of bij noodsituaties, zoals bij extreem weer, kettingbotsingen, explosies of aanslagen, kan het lang duren voordat de hulpdiensten ter plaatse zijn. In dat soort gevallen kan het een extra complicatie zijn dat het mobiele netwerk overbelast is. Juist dan zijn gewonden afhankelijk van hulp van omstanders. Overigens geeft 71% aan altijd eerste hulp te verlenen als er gewonden zijn bij een aanslag, terwijl 57% dat zegt te doen als er gewonden zijn bij een ongeval.

Wereldrecord ‘grootste EHBO-les’

Zorgelijk is het dat maar 14% overweegt de komende twaalf maanden een EHBO-cursus te volgen. Terwijl uit onderzoek blijkt dat het hebben van kennis leidt tot meer bereidheid anderen te helpen. De meeste mensen geven aan de cursus te intensief, te ingewikkeld, te tijdsintensief of te duur te vinden. Aanstaande zaterdag kunnen mensen gratis in anderhalf uur leren wat te doen bij drie veel voorkomende EHBO-letsels. Op 9 september organiseert het Rode Kruis het Wereldrecord EHBO. Tijdens werelds grootste gratis EHBO-les leren deelnemers wat te doen in drie situaties: bij bewusteloosheid, verstikking/ verslikking en een bloeding. Inschrijven kan via www.rodekruis.nl/wereldrecord.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten