Word vrijwilliger Doneer

Hulporganisaties komen met toolkit mensenhandel

Geplaatst op 04 april 2019

Rode Kruis, COA, VluchtelingenWerk, CoMensha en Nidos slaan handen ineen om voorlichting over mensenhandel te verbeteren

Het Rode Kruis heeft samen met het COA, VluchtelingenWerk, CoMensha en Nidos een toolkit ontwikkeld voor medewerkers en vrijwilligers in de asielketen. Deze toolkit is bedoeld als leidraad tijdens voorlichting over mensenhandel door medewerkers en vrijwilligers aan asielzoekers. “Migranten gaven zelf bij ons aan baat te hebben bij informatie over uitbuiting. Toch bleek dit nog geen vast onderdeel te zijn van de voorlichting die zij krijgen na aankomst,” aldus Marieke van den Berg, projectleider mensenhandel van het Rode Kruis. “Deze toolkit moet hulpverleners in staat stellen deze onderwerpen bespreekbaar te maken met migranten.”

Wereldwijd is meer dan de helft van de slachtoffers mensenhandel migrant. Migranten zijn extra kwetsbaar voor uitbuiting, onder andere door de taalbarrière, omdat ze een sociaal netwerk missen en omdat zij zich niet altijd bewust zijn van hun rechten. Het Rode Kruis vindt het belangrijk dat mensen weten welke rechten ze hebben en bij wie ze terecht kunnen als deze worden geschonden. De toolkit kan hierbij helpen en is ontwikkeld op basis van gesprekken met zowel migranten als professionals uit de asielketen.

In 2018 kwamen volgens het CBS 17.590 asielzoekers van 12 jaar en ouder naar Nederland. Het doel is dat al deze migranten voorlichting krijgen over mensenhandel. De informatie over mensenhandel wordt verwerkt in het bestaande voorlichtingsprogramma van COA, VluchtelingenWerk, Nidos en andere organisaties die hen begeleiden of opvangen. Als migranten bijvoorbeeld informatie krijgen over Werken in Nederland, moeten arbeidsrechten ook besproken worden. Vaak weten ze niet dat ze nog steeds bepaalde basisrechten hebben, ook als ze bijvoorbeeld in de informele sector werken of als ze geen verblijfsvergunning hebben.

Herkenning en Preventie

Vorig jaar brachten het Rode Kruis, COA, VluchtelingenWerk en CoMensha al een online cursus uit die gericht is op het herkennen van signalen van mensenhandel en wat je als hulpverlener moet doen om het slachtoffer te helpen. Meer dan 800 hulpverleners volgden deze cursus al. De toolkit die nu is ontwikkeld, is gericht op preventie. “Het blijft belangrijk om signalen van mensenhandel te herkennen en slachtoffers de juiste hulp te bieden, maar voorkomen is altijd beter dan genezen. Door bijvoorbeeld de checklist in de toolkit te gebruiken, kunnen hulpverleners nagaan of ze alle aspecten van mensenhandel al op de juiste manier bespreken met migranten,” aldus Van den Berg. “Als zij zelf de risico’s herkennen en weten hoe ze zichzelf kunnen beschermen, worden ze weerbaarder en daardoor minder snel slachtoffer van uitbuiting.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten