Word vrijwilliger Doneer

Hulpverlener Syrische Rode Kruis omgekomen in Idlib

Geplaatst op 16 december 2016

Opnieuw is er een vrijwilliger van de Syrische Rode Halve Maan omgekomen. Het gaat om Yasser Lakmoush en het gebeurde toen hij gisteren hulp aan het verlenen was in Idlib. Hij was betrokken bij een incident, waarbij meerdere mensen gewond raakten. Het Rode Kruis is geschokt dat opnieuw een hulpverlener is overleden tijdens zijn werkzaamheden.

De man was een toegewijde vrijwilliger, die al meer dan drie jaar voor het Syrische Rode Kuis werkte. In een eerder interview zei hij over zijn werk: “Iedereen kan gewond raken, dus iedereen zou de principes van EHBO moeten kennen en deze weten toe te passen. Het gevoel dat je hebt, wanneer je iemand redt, is onbeschrijfelijk. Het is een zaak van leven of dood.”

In Syrië kwamen eerder 54 hulpverleners van de Syrische Rode Halve maan om het leven tijdens het verlenen van hulp. In september werd er een hulpkonvooi gebombardeerd. Ook meerdere ziekenhuizen zijn afgelopen maanden geraakt. Een aanval op ziekenhuizen en hulpverleners is in strijd met het humanitair oorlogsrecht.

Evacuaties uit Oost-Aleppo

Vanmorgen werd bekend dat de evacuaties uit Oost-Aleppo weer waren gestaakt, nadat deze gisteren eindelijk op gang waren gekomen. Het Rode Kruis benadrukt snel verder te willen evacueren, maar wel onder de juiste voorwaarden. Gisterochtend waren hulpverleners van het Rode Kruis begonnen met de evacuaties van zieken en gewonden uit Oost-Aleppo. Honderd vrijwilligers en tien ambulances waren betrokken bij de evacuatie, die heftig verliep. Vlak voordat de evacuatie begon, waren er nog beschietingen. Lange tijd was onduidelijk of de hulpverleners de stad in konden.

Toen de evacuatie eenmaal begonnen was, verliep deze langzaam, omdat de wegen veelal onbegaanbaar waren wegens al het puin. “Overal waren uitgebrande auto’s, rook kwam uit de gebouwen. Er was veel angst en onzekerheid,” aldus Marianne Gasser, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Syrië.

In totaal heeft het Rode Kruis gisteren meer dan 3000 inwoners uit Oost-Aleppo geëvacueerd en meer dan 40 gewonden. De gewonden, van wie sommigen zwaar gewond, zijn met ambulances naar mobiele klinieken in de buurt van Aleppo en Idlib gebracht. 3000 mensen, onder wie ouderen en kinderen, zijn met bussen geëvacueerd. “De hele operatie was hartbrekend. Mensen moeten onmogelijk keuzes. Je ziet hun ogen gevuld met droefheid,” zegt Gasser.

Erbarmelijk

Intussen stromen de opvanglocaties rond Aleppo vol. De omstandigheden zijn erbarmelijk. De nachten zijn koud en er zijn gebrekkige sanitaire voorzieningen. Hulpverleners van het Rode Kruis werken dag en nacht om de mensen te voorzien van warme maaltijden, drinken, dekens en matrassen. Er is volstrekt onvoldoende hulp en een gebrek aan opvangplekken voor de vluchtelingen. Nederlanders die meer hulp mogelijk willen maken kunnen storten op giro 6868.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer