Word vrijwilliger Doneer

Hulpverleners Rode Kruis aangevallen in Democratische Republiek Congo

Geplaatst op 04 oktober 2018

Drie Rode Kruis-hulpverleners zijn deze week in de Democratische Republiek Congo gewond geraakt tijdens de begeleiding van een begrafenis van een ebolaslachtoffer. Ze werden aangevallen door jonge dorpelingen. Twee van hen zijn zwaargewond geraakt; alle drie worden nu behandeld aan hun verwondingen. Er heerst veel wantrouwen over de ebola-uitbraken en tegenover de hulpverleners die de verspreiding proberen tegen te gaan. Naar aanleiding van deze aanval hebben Rode Kruis-hulpverleners hun inzet bij begrafenissen in deze regio stopgezet.

De hulpverleners zijn aangevallen door lokale jongeren, die sceptisch zijn over de aanpak van de ebola-uitbraak in de regio. De weerstand van lokale gemeenschappen in het oosten van de Democratische Republiek Congo is, naast de gewapende aanvallen van milities, het grootste obstakel voor het medisch personeel. Door de aanval op de vrijwilligers heeft de begrafenis niet plaatsgevonden. Dit is niet het eerste incident rondom begrafenissen van ebola slachtoffers. In september raakte er al een vrijwilliger gewond toen mensen stenen gooiden naar een voertuig waarin een Rode Kruis-team zat dat begrafenissen begeleid.

Vrijwilligers lopen gevaar

De Wereldgezondheidsorganisatie heeft gewaarschuwd dat er steeds minder vertrouwen is in de ebolabestrijding in bepaalde gemeenschappen in het oosten als gevolg van geruchten, onjuiste informatie en een voorkeur voor traditionele medische gebruiken. Dr. Fatoumata Nafo-Traoré van het Internationale Rode Kruis keurt de aanvallen op hulpverleners af, maar begrijpt ook de angst: “Dit herinnert ons er op een verschrikkelijke manier aan dat deze vrijwilligers, die moeten zorgen voor veilige en waardige begrafenissen, continu gevaar lopen. Hoewel we aanvallen op onze collega’s te allen tijde veroordelen, begrijpen we de angst en frustratie die heerst in veel gemeenschappen in Noord-Kivu. Mensen zijn bang en er doen veel geruchten de ronde die het gevoel van angst en gebrek aan vertrouwen alleen maar versterken.”

Het is belangrijk dat ebolaslachtoffers op een veilige manier begraven worden omdat de ziekte het meest besmettelijk is net na het overlijden van een slachtoffer. Ebola wordt overgedragen door direct contact met lichaamssappen. Veilige begrafenissen zijn bij eerdere ebola-uitbraken cruciaal geweest om verdere verspreiding van de ziekte te voorkomen. “We roepen de gemeenschappen in Noord-Kivu op om mee te werken met de vrijwilligers en het medisch personeel die ervoor zorgen dat gemeenschappen beschermd worden tegen de ebola-uitbraak. Lokale vrijwilligers zijn van groot belang om de verspreiding van ziektes tegen te gaan,” aldus Grégoire Mateso Mbuta, de directeur van het Congolese Rode Kruis.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten