Duizenden vluchtelingen krijgen medische hulp, water en voedsel
Het Rode Kruis in Libanon en Syrië schaalt de hulpverlening flink op, nu het geweld toeneemt. Honderdduizenden mensen zijn op de vlucht en er vielen al honderden doden en duizenden gewonden. Scholen veranderen in opvangcentra voor vluchtelingen, ziekenhuizen liggen overvol. Tienduizenden mensen zijn plotsklaps afhankelijk van humanitaire hulp.
De hulporganisatie maakt zich ernstige zorgen over de toename in aanvallen. Veel families slaan op de vlucht, niet wetende waar ze veilig zijn. In zowel Libanon als Syrië is er veel meer humanitaire hulp nodig, zoals onderdak, voedsel en medische hulp. Ook in Israël staan de ambulances en hulpverleners van het Rode Kruis 24/7 paraat. Ze verlenen medische hulp aan gewonde en zieke mensen.
Ambulances in Libanon
Het Libanese Rode Kruis schaalt de hulpverlening nog verder op. Ambulances van de hulporganisatie rijden af en aan. In de Bekaa Vallei en in het zuiden van Beiroet verlenen ze medische zorg aan gewonden en brengen hulpverleners zakken bloed naar ziekenhuizen. Ook vervoeren ze gewonde mensen tussen ziekenhuizen, omdat er amper bedden vrij zijn.
Hulpverleners van het Rode Kruis delen matrassen, dekens, voedselpakketten en hygiënekits, met daarin zeep en tandenborstels, uit aan mensen in opvangcentra door het hele land. Nu scholen veranderen in opvangcentra, zorgen ze daar ook voor voldoende toiletten en douches.
Libanon is al getroffen door een grote sociaaleconomische crisis. Driekwart van de mensen leeft onder de armoedegrens. Die mensen kunnen de klap van de huidige escalatie maar moeilijk te boven komen. In het land wonen ook 1,5 miljoen Syrische vluchtelingen. Een deel van de Syriërs kiest ervoor om terug naar hun thuisland te vluchten. Syrië kampt al met een van de grootste humanitaire crises ter wereld en staat nu verder onder druk.
Vluchtelingen naar Syrië
De Syrische Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis in Syrië heet, helpt mensen aan de grens. Hulpverleners zetten meerdere humanitaire servicepunten op, waar ze medische- en eerste hulp verlenen. Ze delen er water, maaltijden, dekens en kleding uit. Ook registreren hulpverleners mensen die de grens oversteken. Dat doen ze zodat mensen herenigd kunnen worden met familieleden en zodat mensen met een chronische ziekte of beperking speciale hulp kunnen krijgen.
In Jdeydet Yabous, op de weg richting Damascus, installeerde het Rode Kruis watertanks om te zorgen voor voldoende water voor vluchtelingen. In Homs bouwden hulpverleners al twee opvanglocaties, waar ze tientallen families opvangen.
Het Rode Kruis blijft de strijdende partijen oproepen burgers te ontzien. Bovendien moeten humanitaire hulpverleners veilig en ongehinderd hun werk kunnen doen.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder