Word vrijwilliger Doneer

Hulpverlening Rode Kruis in volle gang maand na cycloon Idai

Geplaatst op 10 april 2019

Het Rode Kruis opent deze week zestien mobiele cholera-posten in Mozambique. Vrijwilligers van het Mozambikaanse Rode Kruis delen hier ORS uit aan patiënten of verwijzen hen door naar speciale behandelcentra. Drie posten waren al operationeel. Verder zijn waterexperts van de hulporganisatie druk bezig met de zorg voor schoon (drink)water en sanitaire voorzieningen en geven hulpverleners volop voorlichting over persoonlijke hygiëne. Schoon drinkwater en goede hygiënische voorzieningen zijn cruciaal nu het aantal besmettingen van cholera boven de 3500 is gekomen.

Michel Becks, water- en sanitatie-expert van het Rode Kruis in het getroffen Mozambique, heeft zijn handen vol aan het operationeel krijgen van deze mobiele cholera-posten. Hij ziet met eigen ogen hoe de ziekte om zich heen grijpt: “Ik kwam thuis bij een zieke patiënt in zijn ingestorte huis en zag hem daar liggen in zijn eigen uitwerpselen. Het was vreselijk. We wilden hem helpen en meenemen naar een behandelcentrum, maar onze hulp kwam al te laat.”

Becks en zijn collega’s hebben ervoor gezorgd dat de waterzuiveringsinstallatie in Beira werkt en momenteel voor duizenden mensen voor schoon drinkwater zorgt en hebben sanitaire voorzieningen geplaatst. Een veldhospitaal van het Rode Kruis is nu operationeel en ook geschikt voor behandeling van cholerapatiënten. Het ziekenhuis kan de zorg voor 150.000 mensen op zich nemen.

“Je wilt iedereen helpen, maar daar is geen beginnen aan”

Niet alleen cholera vraagt de aandacht van de hulpverleners, maar ook de hulp aan mensen die alles kwijt zijn geraakt door de ramp. Het hoge water jaagt nog altijd mensen naar de droge plekjes, bijvoorbeeld langs de hoger gelegen snelweg, om daar een provisorische schuilplaats te maken. Kinderen gaan niet naar school, omdat de schoolgebouwen verwoest zijn. Het Rode Kruis heeft in de kleine maand na de ramp al veel hulpgoederen uitgedeeld: meer dan 34.000 mensen in Beira hebben spullen of hulp ontvangen. Dekens en dekzeilen zijn uitgedeeld en ook voedselpakketten. Intussen is het schip met matrassen, dekens, voedsel, waterzuiveringsmiddelen potten, pannen en ander keukengerei voor 37.000 mensen ook aangekomen.

Hans Pleij maakt deel uit van het team dat hulpgoederen uitdeelt op verschillende plaatsen in het getroffen gebied. Hij vertelt: “Het percentage compleet verwoeste ‘huizen’ is gigantisch. Eerst is het dak eraf gevlogen door de wind, vervolgens spoelen de wanden van gras en bamboe weg en staat er niets meer overeind. En dan zijn ook nog eens alle gewassen en oogsten weggespoeld. Dit allemaal herstellen kost tijd. Ik heb veel ellende gezien en moet soms harde keuzes maken. Je wilt iedereen helpen, maar daar is geen beginnen aan.”

In Nederland heeft het Rode Kruis giro 7244 (IBAN NL19 INGB 0000 0072 44) geopend voor de hulpverlening na cycloon Idai. Tot nu toe hebben Nederlanders 2.886.215 euro gedoneerd. Om de meest kwetsbare mensen te blijven helpen in Mozambique heeft het Rode Kruis ruim 27 miljoen euro nodig.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten