Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: Iedere week geweld of aanslagen op hulpverlening

Geplaatst op 03 mei 2018

Hulpverleners en medische voorzieningen zijn in 2016 en 2017 iedere week aangevallen.
Dat blijkt uit een inventarisatie van het Internationale Rode Kruis. Sinds mei 2016 zijn er 1200 geweldsincidenten of aanslagen geweest op gezondheidsinstellingen of hun personeel. Dit gebeurde in totaal in 16 landen. Geweld tegen hulpverlening is in strijd met het humanitair oorlogsrecht. Het Rode Kruis roept op om hulpverleners en medische zorg te ontzien in de strijd. Daarom start de hulporganisatie met een nieuwe campagne: ‘Healthcare is hope, not a target’.

Vandaag is het precies twee jaar geleden dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties resolutie 2286 heeft aangenomen. Dit is een resolutie die de aanvallen op gezondheidszorg veroordeelt. De resolutie kreeg grote steun. Dit is een signaal dat de wereld gelooft in het principe dat mensen op een veilige manier medische hulp moeten krijgen, ook in conflictgebieden. Het aannemen van de resolutie was een belangrijke stap om aandacht te vragen voor aanslagen op de hulpverlening. Na het tekenen van de resolutie moeten er ook acties volgen om dit geweld aan te pakken.

Levensbedreigend

Levensbedreigend
Door dit geweld komen niet alleen de hulpverleners in de problemen, het is tegelijkertijd levensbedreigend voor burgers die dringend zorg nodig hebben. Op dit moment hebben tienduizenden mensen in Afghanistan geen toegang tot gezondheidszorg. Ziekenhuizen zijn aangevallen, hulpverleners zijn bedreigd, ontvoerd of vermoord. Een groot aantal ziekenhuizen is  onbruikbaar; mensen die dringend medische zorg nodig hebben kunnen nergens terecht. Ook in Syrië is dit het geval. Daar zijn meer dan de helft van de ziekenhuizen gesloten of maar deels bruikbaar. Dit komt mede door luchtaanvallen. Tegelijkertijd is het in een aantal gebieden in Syrië niet mogelijk om gewonden en zieken te evacueren of kunnen medicijnen en medische materialen niet binnengebracht worden door blokkades.

Ook in Irak en Jemen is de laatste jaren veel geweld tegen hulpverlening. Daardoor is in het Irakese Salah al-Din één derde van de gezondheidscentra verwoest. In Jemen werd twee weken geleden nog een hulpverlener van het Rode Kruis doodgeschoten tijdens het uitvoeren van zijn werk. In het land is nog maar 45 procent van de gezondheidszorg operationeel. De ziekenhuizen waar nog wel zorg verleend wordt, hebben grote tekorten aan medicijnen en apparatuur.

Oproep aan strijdende partijen

Oproep aan strijdende partijen
De hulporganisatie roept strijdende partijen op om burgers, gezondheidsfaciliteiten en hun personeel en voertuigen niet aan te vallen. Blokkades waarmee het brengen van hulpgoederen en medicijnen worden tegengehouden, moeten worden opgeheven. Daarnaast moet er onderzoek gedaan worden naar geweldsincidenten tegen gezondheidszorg en moet er gekeken worden wie daarmee het oorlogsrecht heeft geschonden.

Noot voor de redactie/Niet ter publicatie
Het Rode Kruis lanceert wereldwijd de campagne healthcare is hope, not a target. Via deze Youtube-link kunt u de campagnefilm zien: https://youtu.be/MmKKUqoAeeQ

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer