Word vrijwilliger Doneer

Inbrekers stelen Rode Kruis-hulpgoederen voor vluchtelingen op kerstavond

Geplaatst op 29 december 2022

Inbrekers hebben op kerstavond meerdere pallets met hulpgoederen gestolen uit het Rode Kruis-magazijn in Loenen (Gelderland). De hulpgoederen, zoals luiers, toiletspullen en speelgoed voor kinderen, waren bestemd voor vluchtelingen in Nederland.   

“We zijn geschrokken en teleurgesteld dat het magazijn van het Rode Kruis doelwit is van dieven. Misschien beseffen de inbrekers het niet, maar met deze daad steel je niet alleen van het Rode Kruis, maar ook van vluchtelingen. Voor hen was een groot deel van de hulpgoederen bedoeld. Dit gaat om mensen die al veel hebben meegemaakt en vaak alles kwijt zijn”, zegt Heleen van den Berg, hoofd nationale hulpverlening van het Rode Kruis.  

Een groot gedeelte van de gestolen spullen bestaat uit hulpgoederen. Ook is er gereedschap gestolen en zijn er AED’s en tientallen EHBO-tassen ontvreemd. De inbrekers hebben tevens twee Rode Kruis-busjes gestolen. Deze wagens zijn door de dieven achtergelaten en zijn beschadigd teruggevonden.

Hulpgoederen

Het Rode Kruis verleent hulp op tientallen opvangplekken voor vluchtelingen in Nederland. Deel van deze hulpverlening is het uitdelen van spullen die mensen nodig hebben, zoals kleding, speelgoed en toiletspullen. Vaak zijn mensen op de vlucht alles kwijtgeraakt, en hebben ze enkel nog de kleding die zij dragen. Het Rode Kruis inventariseert wat voor spullen zij precies nodig hebben. Daarna gaat de hulporganisatie gericht op zoek naar die spullen, om dit daarna te sorteren en uit te delen.   

Donatie van bedrijven

De hulpgoederen die zijn gestolen zijn deels gedoneerd door bedrijven. Deze bedrijven zijn door het Rode Kruis op de hoogte gesteld. “We zijn bedrijven ontzettend dankbaar dat zij kwalitatief goede spullen doneren voor mensen in nood. Het is heel jammer dat we deze spullen door diefstal kwijt zijn. We hopen dat de buit wordt teruggevonden, of teruggegeven”, besluit Van den Berg. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer