Word vrijwilliger Doneer

Jaar na Irma blijft hulp Sint-Maarten hard nodig

Geplaatst op 06 september 2018

Een jaar geleden raasde de verwoestende orkaan Irma over het eiland Sint-Maarten. Nog iedere dag kampen de bewoners met de gevolgen van de natuurramp. Met de 19,9 miljoen euro die Nederlanders hebben gedoneerd voor de Nationale Actie ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ helpt het Rode Kruis hen om hun leven weer op te bouwen. In de eerste maanden na de ramp deelde het Rode Kruis hulpgoederen uit aan tienduizenden mensen. In de maanden daarna kregen kwetsbare gezinnen voedselbonnen en kinderen iedere dag ontbijt en warme lunch van de hulporganisatie. Focus van de hulpverlening ligt steeds meer bij de langere termijn, zoals het orkaanbestendig repareren van woningen. ,,Op Sint-Maarten is nog steeds stormschade te zien. Op de wal geblazen schepen, daken afgedekt met zeilen, puin en afval. Na een orkaan van deze kracht is hulpverlening voor langere tijd nodig. Mensen zijn vaak letterlijk alles kwijtgeraakt; hun baan én hun huis. Daarom trekt het Rode Kruis minstens drie jaar uit voor hulpverlening”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis.

Om de bevolking in deze zware tijd te ondersteunen deelde het Rode Kruis het afgelopen schooljaar iedere dag aan meer dan 3.000 leerlingen ontbijt en warme lunch uit. Dit gebeurde op 18 basisscholen en 5 middelbare scholen. In totaal werden er 875.782 maaltijden uitgedeeld aan kinderen. Zo hoefden ouders, van wie velen hun baan zijn kwijtgeraakt door de orkaan, zich geen zorgen te maken over de voeding van hun kinderen. Kwetsbare families, bijvoorbeeld zieken en ouderen zonder baan, kregen het afgelopen jaar steun in de rug door middel van voedselbonnen. Met vier bonnen van 83 dollar per stuk konden zij in de supermarkt voedsel kopen. In totaal werden er 16.888 voedselbonnen uitgedeeld. In de eerste maanden na de orkaan is er meer dan 116.700 liter water uitgedeeld, 11.800 dekzeilen en ruim 8.000 voedselpakketten.

Hulp voor kinderen

Na de orkaan was al snel duidelijk dat er meer hulp specifiek voor kinderen nodig was. Met geld vanuit de actie ‘Nederland helpt Sint-Maarten’ heeft UNICEF Nederland samen met de overheid de scholen ondersteund in hun rampenplannen en het steviger herbouwen van scholen. Ook weten de autoriteiten nu beter hoe ze kinderen tijdens een ramp kunnen beschermen. Daarnaast zijn leerkrachten getraind om psychosociale steun te geven aan kinderen. ‘We helpen door kinderen extra support te geven, op allerlei manieren. Want als je om je heen kijkt op Sint-Maarten dan zie je dat de impact van de orkaan een jaar later nog dagelijks voelbaar is in het leven van kinderen’ aldus Marieke Roelfsema, coördinator hulpverlening van UNICEF Nederland, net terug van een bezoek aan Sint-Maarten.

Reparatie van huizen

Een groot deel van de bewoners van Sint-Maarten moet nog reparaties uitvoeren aan hun huis. Het Rode Kruis wil mensen assisteren in het orkaanbestendig repareren van hun beschadigde huizen. Daarom geeft de hulporganisatie cursussen over hoe men het huis het beste kan repareren. Na deze workshop krijgen de mensen bonnen, waarmee ze bouwmaterialen op kunnen halen. Omdat de hele regio getroffen is door de orkaan, moesten bouwmaterialen van ver komen en is er een groot tekort aan vakmensen. Daardoor is het project later dan gepland pas echt goed van start gegaan. Omdat het Rode Kruis het belangrijk vindt om goed technisch advies te kunnen geven, heeft de hulporganisatie internationaal naar kundig personeel gezocht. Nu dit personeel aan de slag is, zet het Rode Kruis zich in om snel zoveel mogelijk mensen te helpen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten