Word vrijwilliger Doneer

Koninklijke onderscheiding voor scheidend voorzitter van het Rode Kruis Inge Brakman

Geplaatst op 02 december 2019

Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis, is benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Zij werd verrast met deze koninklijke onderscheiding tijdens haar afscheid als  voorzitter van het verenigingsbestuur van het Rode Kruis. Burgemeester Peter Tange van Wormerland (de woonplaats van Brakman) reikte de onderscheiding uit. Het afscheid van Brakman vond plaats tijdens de tweejaarlijkse Henry Dunant-lezing van het Rode Kruis. Generaal-Majoor der Mariniers b.d. Patrick Cammaert gaf dit jaar de lezing. Ook  Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet der Nederlanden was aanwezig in Den Haag; zij is erevoorzitter van het Rode Kruis.

Cammaert stond in zijn lezing uitvoerig stil bij het grondbeginsel ‘onpartijdigheid’ en hoe dit grondbeginsel zou moeten werken tijdens VN-missies. Hij benadrukte het belang voor de VN om onpartijdig te blijven, maar dat dit in zijn ogen betekent dat de VN proactief is en niet zozeer reactief. Soms is geweld gerechtvaardigd en moet er ingegrepen worden. “Net zoals een scheidsrechter bij het voetballen onpartijdig is, en overtredingen van beide partijen bestraft, zo zal een VN-vredesoperatie geen acties van de partijen toestaan, die een vredesproces bedreigen of de internationale normen en grondbeginselen van een VN-vredesoperatie ondermijnen. Goede relaties met de lokale regering en de partijen betrokken bij het conflict zijn belangrijk, maar onpartijdigheid mag nooit worden gecompromitteerd. Het leiderschap in een VN-vredesoperatie zal niet moeten terugdeinzen om rigoureus zijn onpartijdigheid te bewijzen, ongeacht of de partijen of de lokale regering dat nou leuk vinden of niet.”

Iedere twee jaar organiseert het Rode Kruis de Henry Dunant-lezing, waarin een invloedrijke spreker reflecteert op de zeven grondbeginselen van de hulporganisatie: menslievendheid, onpartijdigheid, neutraliteit, onafhankelijkheid, vrijwilligheid, eenheid en algemeenheid. Cammaert werkte van 1968 tot 2007 bij het Korps Mariniers en heeft leiding gegeven aan diverse missies. Zo was hij aan het begin van de 21e eeuw commandant van de VN-missies in Ethiopië en Eritrea (UNMEE) en vanaf 2005 leidde hij de missies in  het oosten van de Democatische Republiek Congo (MONUC, thans MONUSCO). Eind 2018 tot februari van dit  jaar was hij Hoofd van de VN missie in Hodeidah, Jemen (UNMHA).

Brakman was blij verrast met de onderscheiding. In haar afscheidsspeech stond ze vervolgens stil bij waar het Rode Kruis volgens haar voor staat: “Laten we op de harde werkelijkheid van polarisatie, oorlogen en rampen reageren met medeleven, mededogen en medemenselijkheid. Dat is voor mij de kern van het Rode Kruis.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten