Word vrijwilliger Doneer

Levensreddende hulp nodig voor miljoenen Ethiopiërs

Geplaatst op 29 november 2021

Rode Kruis helpt in Ethiopië onder steeds moeilijkere veiligheidsomstandigheden

Honderdduizenden ontheemden in het noorden van Ethiopië hebben dringend humanitaire noodhulp nodig nu de gevechten toenemen. Tegelijkertijd maken verschuivende frontlinies en de slechter wordende veiligheidsomstandigheden de toegang tot essentiële humanitaire hulp steeds moeilijker. In gebieden die slecht toegankelijk zijn, is het Rode Kruis vaak de enige organisatie die nog hulp biedt, merkt Roel Blesgraaf op, die voor het Rode Kruis in Ethiopië werkt en tijdelijk terug is in Nederland. “Er is veel meer hulp nodig dan wij kunnen bieden.“

De dringende humanitaire behoeften nemen vooral toe in de regio’s Amhara en Afar, waar nieuwe ontheemden acuut hulp nodig hebben. Duizenden mensen zijn gevlucht naar stedelijke gebieden en hebben helemaal niets bij zich. Ze slapen in overvolle schuilplaatsen, scholen of zelfs in de open lucht. Bovendien zijn ze afhankelijk van de steun van de lokale bewoners, die zelf al te maken hebben met acute tekorten aan water, voedsel en stroom. “Het is een race tegen de klok om te reageren op de urgentste noden”, zegt Nicolas Von Arx, hoofd van het Internationale Rode Kruis in Addis Abeba.

Ook in de regio Tigray is het verlenen van hulp enorm vertraagd, omdat de voorraden op zijn en er al enkele weken geen verplaatsing van hulpgoederen mogelijk is. Von Arx: “Daar komt bij dat het moeilijk is om brandstof en contant geld naar Tigray te krijgen voor de hulpoperaties. Het wordt steeds uitdagender om op een zinvolle manier te werken.”

Miljoenen hebben hulp nodig

Zo’n 23 miljoen mensen in heel Ethiopië hebben humanitaire hulp nodig. De situatie wordt nog erger nu de gevechten toenemen en hulporganisaties uit voorzorg medewerkers evacueren. Het Rode Kruis blijft noodhulp verlenen in Ethiopië, met bijna 45 duizend vrijwilligers en ruim tweeduizend medewerkers. “Naarmate de frontlinies verschuiven, passen we onze hulp voortdurend aan om deze gebieden te bereiken. We houden daarbij uiteraard rekening met de veiligheid en beveiliging voor onze teams

Slapeloze nachten om familie

Assefa, een vrijwilliger van het Ethiopische Rode Kruis ziet hoe hele families worden verscheurd door het conflict. Velen hebben geen idee hoe het gaat met hun naaste familieleden die zij uit het oog zijn verloren tijdens de vlucht. “Veel mensen hebben slapeloze nachten, totdat ze erin slagen om contact te leggen. Dan pas hebben zij weer de rust om goed te slapen.” Het Rode Kruis heeft sinds begin oktober meer dan 12.000 mensen geholpen om weer contact te krijgen met familieleden.  

Medisch personeel vaker zelf getroffen

De gezondheidszorg in en rond de conflictgebieden staat onder enorme druk. Medisch personeel wordt zelf steeds vaker getroffen door het conflict, terwijl het personeel tegelijkertijd slachtoffers van het conflict behandelt en probeert om hen te voorzien in de basislevensbehoeften. In sommige gebieden zijn medische faciliteiten daardoor niet toegankelijk, juist op het moment dat mensen de hulp het hardste nodig hebben. Peter Maurer, voorzitter van het Internationale Rode Kruis, roept opnieuw op om burgers te sparen en om deze mensen goed te verzorgen. Ook benadrukt hij dat alle partijen in het conflict het humanitair oorlogsrecht moeten respecteren.

Hulp in de afgelopen weken

Sinds begin oktober heeft het Internationale Rode Kruis in Noord-Ethiopië 312.000 mensen geholpen met huishoudelijke benodigdheden. Ook hielp de organisatie met onderdak en verstrekte het contant geld aan mensen in nood. Daarnaast doneerde het Rode Kruis medische benodigdheden en apparatuur aan 5 ziekenhuizen voor de behandeling van 1.300 gewonde patiënten. En deelde de hulporganisatie voedselhulp uit aan meer dan 8.000 kwetsbare mensen in Tigray, waaronder gedetineerden, kinderen, zwangeren, vrouwen die borstvoeding geven, mensen met een handicap en medisch personeel.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten