Word vrijwilliger Doneer

Maand na overstromingen Libië dringend mentale gezondheidszorg nodig  

Geplaatst op 13 oktober 2023

Nederlanders doneerden tot nu toe zo’n 2 miljoen euro  

Een maand geleden werd de Libische havenstad Derna getroffen door gigantische overstromingen. Het internationale Rode Kruis doet een dringende oproep voor meer steun. Er is nog steeds een groot tekort aan alles. Deze ramp zorgde voor complete vernielingen van huizen en mensen verloren familieleden. Ook is het gevoel van veiligheid bij veel mensen weg.  

De Rode Halve Maan, zoals het Rode Kruis daar heet, hielp tot nu toe zo’n 54.000 mensen op verschillende manieren. Zo’n 450 Rode Halve Maan vrijwilligers hielpen bij de zoektocht naar vermisten, zorgden voor onderdak en verleenden eerste en medische hulp. 

Bij een opvangcentrum voor ontheemden organiseert het psychosociale ondersteuningsteam in Derna activiteiten voor kinderen. Hiermee proberen zij kinderen te helpen bij het verwerken van hun emotionele trauma’s in deze zware tijd.  

Schoon drinkwater, sanitaire voorzieningen en psychosociale hulp is van cruciaal belang. Het gebrek aan schoon drinkwater en toegang tot een veilig toilet, verhoogt het aantal infecties van ziektes zoals diarree, tyfus en cholera.  

Langzaam herstel  
Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “De emotionele en fysieke tol van deze ramp is immens. Hoewel de collega’s van de Libische Rode Halve Maan gelijk in actie schoten is het herstel van dit gebied nog lang niet klaar. Duizenden mensen raakten geliefden kwijt. De aandacht voor deze tragedie mag niet verslappen.” 

Nederlanders hebben tot nu toe meer dan 2 miljoen euro gedoneerd voor de duizenden mensen die in Libië werden getroffen door de verwoestende overstromingen. Het geld is nodig om uitgebreide herstelhulp en psychosociale zorg te bieden aan overlevenden. Een maand geleden opende het Rode Kruis gironummer 7447 om geld op te halen voor de hulpverlening in het getroffen gebied.  

Geld doneren 
Het is nog steeds mogelijk om geld te doneren voor de mensen in Libië. Doneren kan via de website van het Rode Kruis of via IBAN-nummer NL67INGB0000007447.    

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer