Honderdduizenden mensen afhankelijk van humanitaire hulp
Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de humanitaire crisis in Syrië, die ten minste de komende maanden nog zal aanhouden. Mensen keren terug naar Syrië of vluchten juist naar omliggende landen. Na jaren conflict leeft 90% van de mensen onder de armoedegrens. Het land kampt met een groot trauma. Mensen zullen nu en de komende maanden levensreddende hulp nodig hebben, voordat de weg naar enig herstel begint.
Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Mensen zijn blij en keren na de val van het Assad regime terug, maar waar naartoe? De economie is ingestort. Bijna 13 miljoen mensen hebben dagelijks een tekort aan voedsel. Veel huizen zijn beschadigd of verwoest, door het conflict of door de aardbeving van twee jaar geleden. En de winter staat voor de deur, dus het wordt koud. In Syrië is een van de ernstigste en meest complexe crises ter wereld gaande. We mogen in de opluchting niet vergeten dat er juist nu ontzettend veel hulp nodig is.”
Hulpverlening aan de grens
Het Rode Kruis schaalde de hulpverlening de afgelopen week al flink op. Hulpverleners bieden eerste- en psychosociale hulp aan mensen in het hele land. Zij delen dekens, water en voedsel uit aan wie dat nodig heeft. In de arbeiderswijk Baba Amr in Homs kookt het Rode Kruis 500 maaltijden per dag voor gezinnen. Hulpverleners helpen ook met het bergen van lichamen, wanneer die worden gevonden.
In de Turkse grensregio Hatay en Kilis delen hulpverleners voedsel en water uit aan Syrische mensen die teruggaan naar hun thuisland. Ook het Rode Kruis in Jordanië stuurde al vrachtwagens vol hulpgoederen naar Syrië en hulpverleners staan bij de grensovergangen van Syrië met Libanon en Jordanië om mensen informatie te bieden.
Vrijgelaten gevangenen
Het Rode Kruis ondersteunt ook vrijgelaten gevangenen, onder andere uit de beruchte Sednaya gevangenis. Ze brachten medicijnen en andere medische hulpgoederen naar ziekenhuizen rondom Damascus, waar veel zieke en gewonde gevangenen worden behandeld. Rondom de gevangenissen bieden hulpverleners radeloze familieleden psychosociale hulp. Het bezoeken van gevangen en het opsporen van familieleden is een speciaal mandaat van het Rode Kruis.
Daarom registreren hulpverleners namen van vermisten, in de hoop families duidelijkheid te bieden over het lot van hun geliefden. In totaal registreerde het Rode Kruis de afgelopen 13 jaar 35.000 mensen die iemand kwijt zijn geraakt door de burgeroorlog. De eerste mensen hebben een familielid na jaren weer in de armen gesloten.
Mensen die in Nederland op zoek zijn naar een verdwenen familielid in Syrië, kunnen zich melden op de website van het Nederlandse Rode Kruis. Het is een flinke puzzel voor de hulporganisatie om mensen weer met elkaar te verbinden, die tijd zal kosten. Toch hoopt het Rode Kruis zoveel mogelijk mensen de komende maanden informatie te kunnen geven.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder