Word vrijwilliger Doneer

21 maatschappelijke organisaties slaan handen ineen: “Wij vragen de regering om een humaan asielbeleid”

Geplaatst op 25 juni 2018

Ruim twintig maatschappelijke en mensenrechtenorganisaties reageren met afschuw op het mogelijk instemmen van de Tweede Kamer met het nieuwe asielplan van de EU. Met een gezamenlijke online campagne en via advertenties in de dagbladen vragen zij de regering om juist een humaan asielbeleid in lijn met het internationale recht.

De gezamenlijke campagne start vandaag om 16 uur, als het plenaire debat in de Tweede Kamer begint over de Europese top van eind deze week. Woensdag (27 juni) staat een paginagrote advertentie in de landelijke en regionale dagbladen.

EU-president Tusk stelde onlangs als mogelijke oplossing van het migratie- en vluchtelingenvraagstuk voor om Europa af te sluiten voor mensen op de vlucht. Opvang, bescherming en hulp voor kwetsbaren wordt daarmee afgeschoven op landen die daar stuk voor stuk minder toe in staat zijn dan EU-landen zelf. In de gezamenlijke advertentie die woensdag in de dagbladen staat, zeggen de organisaties: “Er is groot verschil tussen opvangen in de regio en opsluiten in de regio”.

“Europa afsluiten voor kwetsbare mensen op de vlucht is onacceptabel. Wij vragen de Nederlandse regering om moreel leiderschap en een asielbeleid dat recht doet aan waar Europa voor staat: menselijkheid, solidariteit en gedeelde verantwoordelijkheid. Niemand vlucht vrijwillig”, aldus de organisaties.

Nooit eerder sloegen in zo’n korte tijd zoveel maatschappelijke organisaties de handen ineen om hun zorgen te uiten voor voorgenomen wijzigingen in het asielbeleid. De actie, te volgen via de site doEUreallycare.org,wordt gesteund door Amnesty International, Artsen zonder Grenzen, CARE Nederland, Cordaid, Het Rode Kruis, Hivos, ICCO/Kerk in Aktie, Oxfam Novib, PAX, Plan Nederland, Red een Kind, Save the Children, SOS Kinderdorpen, Stichting Vluchteling,Stichting voor Vluchteling-Studenten UAF,Tear, Terre des Hommes, Vluchtelingenwerk Nederland, War Child, WorldVision en ZOA.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten