Word vrijwilliger Doneer

Marieke van Schaik stopt als directeur Nederlandse Rode Kruis

Geplaatst op 30 januari 2023

Marieke van Schaik, algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis, gaat de hulporganisatie verlaten. Ze vindt dat na vijf jaar het moment is gekomen om een volgende stap maken en haar leven een andere richting te geven. Marieke van Schaik zal het Rode Kruis per 1 september verlaten, wat het verenigingsbestuur voldoende tijd geeft om een opvolger te zoeken.

Van Schaik geeft sinds 2018 leiding aan het Nederlandse Rode Kruis. Sinds haar aantreden kwam het Rode Kruis meerdere keren op grote schaal in actie tijdens verschillende crises. “Het zijn vijf indrukwekkende en zeer intensieve jaren geweest, waarin het Nederlandse Rode Kruis enorm is gegroeid en er goed voorstaat”, concludeert van Schaik, terugkijkend op de afgelopen jaren. “Tijdens de coronapandemie, anderhalf jaar na mijn start, zetten we de grootste hulpverleningsactie sinds de Watersnoodramp van 1953 op. We waren actief in de ondersteuning van de zorg, op testlocaties en vaccinatiestraten. Ook leverden we voedselhulp in zowel Nederland als op de Caribische eilanden. Na de pandemie ging ons werk bijna meteen over in het ondersteunen van evacués uit Afghanistan, de asielopvang en de opvang van de Oekraïense vluchtelingen. Ook internationaal spelen wij een grote rol bij de hulp in Oekraïne en omliggende landen, en bijvoorbeeld bij de droogte in de Hoorn van Afrika. De innovatie binnen de internationale hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis op het gebied van water, data, digitalisering en klimaatverandering is een enorme kracht.”

Trots

“Ik ben en blijf ontzettend trots op wat we de afgelopen jaren hebben neergezet en ik vond het een voorrecht om te werken met al onze betrokken medewerkers en vrijwilligers in Nederland, op de Caribische eilanden en internationaal. De stap die ik nu maak, is een persoonlijke; het is tijd om mijn leven een andere richting te geven.”

Overdracht

De komende maanden zal Van Schaik werken aan haar overdracht. Heleen Kersten, voorzitter van het verenigingsbestuur: “Het bestuur heeft grote waardering voor de belangrijke bijdrage die Marieke de afgelopen jaren heeft geleverd aan het Nederlandse Rode Kruis en dankt haar daarvoor. Wij respecteren het besluit van Marieke om na deze intensieve jaren een nieuwe richting in te slaan. De tijdige aankondiging zorgt voor de mogelijkheid van een zorgvuldige vervanging en overdracht van taken en verantwoordelijkheden.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten