Word vrijwilliger Doneer

Marieke van Schaik verkozen in bestuur internationale Rode Kruis  

Geplaatst op 19 juni 2022

Genève, Zwitserland, 19 juni 2022 – De directeur van het Nederlandse Rode Kruis, Marieke van Schaik, is vandaag in Geneve verkozen in het bestuur van de International Federation of Red Cross and Red Crescent Societies, IFRC. De Federatie is het internationale samenwerkingsverband van alle 192 Rode Kruis- en Rode Halve Maan verenigingen in de wereld. De organisatie heeft onder meer een coördinerende rol bij grote natuurrampen om de internationale hulpverlening van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan te coördineren. De 192 leden vormen met 15 miljoen vrijwilligers het grootste humanitaire netwerk ter wereld.

Marieke van Schaik: “Het is een grote eer om de leden te gaan vertegenwoordigen in het bestuur van de Federatie. Iedere dag zien we weer hoe belangrijk het internationale humanitaire netwerk van het Rode Kruis is en welke enorme impact we als wereldwijde beweging kunnen hebben. Ik ga mij in het bestuur onder andere inzetten voor onderwerpen als het verbeteren van humanitaire hulp door het gebruik van data en het omgaan met de impact van klimaatverandering. Op beide thema’s hebben we als Nederlandse Rode Kruis veel kennis en ervaring te delen.”

Het Nederlandse Rode Kruis is medeoprichter van het internationale Klimaatcentrum van het Rode Kruis en de Rode Halve Maan, dat in Den Haag is gevestigd en is uitgegroeid tot een onafhankelijk expertisecentrum. Het Klimaatcentrum adviseert humanitaire organisaties en overheden hoe we de gevolgen van klimaatverandering zo goed mogelijk kunnen voorkomen of beperken. Jaarlijks worden miljoenen mensen getroffen door natuurrampen als gevolg van klimaatverandering.

In Den Haag is ook 510 gehuisvest, een onderdeel van het Nederlandse Rode Kruis dat onderzoekt hoe data en digitalisering veilig ingezet kunnen worden voor betere humanitaire hulpverlening. 510 ontwikkelt initiatieven voor bijvoorbeeld het verzamelen van snelle, betrouwbare data om de noodhulp na een ramp beter te ondersteunen.

De 192 leden komen deze week in Geneve bijeen voor de Internationale Vergaderingen van het Rode Kruis, die eens in de twee jaar plaatsvinden. Ook het Internationale Comité van het Rode Kruis is daarbij aanwezig. Op de agenda staan deze week, naast klimaat en digitalisering van hulp, onderwerpen als ontwikkelingen in het humanitair oorlogsrecht, de hulpverlening aan vluchtelingen en migranten en psychosociale hulp.

De laatste keer dat het Nederlandse Rode Kruis een positie vervulde in het bestuur van de Federatie was van 2005 tot 2013 en werd deze bekleed door de huidige erevoorzitter, Prinses Margriet.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten