Word vrijwilliger Doneer

Marieke van Schaik voorgedragen als nieuwe directeur Rode Kruis

Geplaatst op 14 mei 2018

Marieke van Schaik (47) is door het verenigingsbestuur voorgedragen als de nieuwe algemeen directeur van het Nederlandse Rode Kruis. Zij volgt in die functie Gijs de Vries op, die zich met ingang van 1 september gaat toeleggen op zijn toezichthoudende functies. Van Schaik is nu Managing Director van de Goede Doelen Loterijen (de Nationale Postcode Loterij, de BankGiro Loterij en de Vrienden Loterij).

Inge Brakman, voorzitter van het Rode Kruis, over de voordracht: “Met Marieke krijgen we een energieke directeur die beschikt over ruime kennis en ervaring, die het Rode Kruis met vaste hand toekomstbestendig kan houden. We staan net als iedere maatschappelijke organisatie aan de vooravond van een groot aantal uitdagingen op het gebied van strategische richting, hulpverlening en fondsenwerving. Gijs de Vries ben ik daarbij heel dankbaar voor al hetgeen hij al bij het Rode Kruis in gang heeft gezet op het gebied van bijvoorbeeld innovatie. En een mooi detail: Marieke is de eerste vrouwelijke directeur in de 151-jarige geschiedenis van onze vereniging.”

Marieke van Schaik: “Ik voel mij zeer verbonden met de missie van het Rode Kruis om mensen in nood te helpen en committeer me daar graag aan. In mijn werk voor de loterijen heb ik veel projecten bezocht, waaronder die van het Rode Kruis. Daar zag ik telkens hoe, met de tomeloze inzet van talloze vrijwilligers, het Rode Kruis in binnen- en buitenland mensen op een respectvolle, warme manier steunt en ellende verzacht. Ik geloof in de kracht van deze manier van hulp. Dat maakt dat ik mij met volle overtuiging voor het Rode Kruis wil inzetten.”

Van Schaik studeerde politicologie (internationale betrekkingen) aan de Universiteit van Amsterdam. Na haar studie werkte zij als projectmanager bij de stichting DOEN. In 2000 maakte Van Schaik de overstap naar de Goede Doelen Loterijen, waar zij in 2009 Managing Director werd. In 2017 verdeelden deze loterijen dankzij hun 3,5 miljoen deelnemers gezamenlijk 491 miljoen euro (50% van de omzet), waaronder een vaste jaarlijkse bijdrage van 5,4 miljoen euro voor het Rode Kruis en enkele extra bijdragen.

De dagelijkse leiding van het Nederlandse Rode Kruis is in handen van de directeur. Bij het Rode Kruis wordt Van Schaik onder meer eindverantwoordelijk voor de nationale en internationale hulpverlening, communicatie en voorlichting, fondsenwerving en de algemene bedrijfsvoering van het Rode Kruis. Voor de hulpverlening van het Rode Kruis staan in Nederland iedere dag 21.000 vrijwilligers klaar, 38.000 Ready2Helpers en bijna 400 beroepskrachten. 750.000 donateurs en leden steunen het Rode Kruis.

Marieke van Schaik is getrouwd en heeft drie kinderen. De ledenraad van het Nederlandse Rode Kruis besluit officieel over de benoeming van Van Schaik in de vergadering van juni.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten