Na veertig jaar conflict én een pandemie is medische capaciteit nagenoeg uitgeput
“Meer dan vier decennia van gewapend conflict in Afghanistan hebben het gezondheidssysteem bijna doen instorten’, verklaart Juan Pedro Schaerer, hoofd van de Internationale Comité van het Rode Kruis (ICRC)-delegatie in Afghanistan. “En met de dodelijke dreiging van COVID-19 daarbovenop, is toegang tot gezondheidszorg de meest urgente humanitaire nood op dit moment in het gehele land, ongeacht de politieke affiliatie.” Naar schatting hebben ruim 18 miljoen mensen in Afghanistan hulp nodig.
‘Vrede, welvaart en zelfredzaamheid’
Nog altijd is het land een van de aanvoerders van de lijst van meest dodelijke plaatsen ter wereld voor burgers. Bijna de helft van de burgerslachtoffers zijn vrouwen en kinderen. Met het oog op de recente ontwikkelingen in het land en het terugtrekken van buitenlandse troepen, zijn er geen korte routes naar langdurige vrede in het land. “Maar om vrede, welvaart en zelfredzaamheid te bereiken, is het essentieel om mensen die zijn getroffen door het geweld te beschermen en te voorzien in hun humanitaire noden. De gevolgen van decennialang conflict weerklinken lang nadat de gevechten stopten,” zegt Schaerer. “Het Internationale Comité van het Rode Kruis roept daarom alle strijdende partijen op om meer te doen om burgers te beschermen. Aanvallen tegen burgers, gezondheidsfaciliteiten en medisch personeel moeten direct stoppen.”
Rode Kruis in Afghanistan biedt hulp
Het Rode Kruis in Afghanistan ondersteunt ziekenhuizen, bezoekt gedetineerden, organiseert contactverzoeken tussen dierbaren en monitort de naleving van het humanitair oorlogsrecht. In 2020 vervoerde het Rode Kruis zo’n 3.500 patiënten naar medische centra voor verdere behandeling en zorg. Ook repareerde het water- en sanitaire voorzieningen. Zo kregen ruim 100.000 mensen in vijf provincies toegang tot water nadat 762 handpompen werden gerepareerd. Maar het Rode Kruis ondersteunt ook in het terugbrengen van menselijke resten naar hun families. En ruim 111.000 patiënten werden geholpen in zeven door ICRC-gesteunde fysieke rehabilitatiecentra.
‘Tienduizenden Afghanen behandeld’
“De orthopedische centra van het Internationale Comité van het Rode Kruis hebben tienduizenden Afghanen behandeld die zwaargewond zijn geraakt door de oorlog. We hebben ze geholpen om zich aan te passen aan een nieuwe realiteit, met eventueel een prothese. De noden van oorlogsslachtoffers duren voort nadat de gevechten stoppen. We zullen in Afghanistan diegenen in nood blijven ondersteunen.” Het Rode Kruis merkte eerder al op dat het conflict in Afghanistan een van de tien onderbelichte rampen is die miljoenen mensen raken in 2021.
Voedselonzekerheid naar kritiek niveau
In Afghanistan bereikten 2,2 miljoen extra mensen in een jaar tijd een kritiek niveau van acute voedselonzekerheid. Daardoor verkeren zo’n 5,5 miljoen mensen in een noodsituatie. Escalerend conflict, een zwak economisch klimaat en droogte zullen naar verwachting de voedselonzekerheid blijven vergroten en de toegang tot humanitaire hulp verminderen.
Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder