Word vrijwilliger Doneer

Meer Rode Kruis-hulpverleners ingezet vanwege Mpox-epidemie

Geplaatst op 19 augustus 2024

Gezondheidscrisis uitgebroken op Afrikaanse continent

Het Rode Kruis maakt zich grote zorgen over de Mpox-uitbraak op het Afrikaanse continent. Door de toename van het aantal besmettingen, riep de WHO de noodtoestand uit. Het Rode Kruis schaalt de hulpverlening op in het hele Afrikaanse continent, om te helpen en om te voorkomen dat het virus zich verder verspreidt.  

Het virus dook al op in ten minste 12 landen. Er zijn al meer dan 17.000 vermoedelijke of bevestigde gevallen, en 500 mensen stierven dit jaar aan Mpox. Ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar is er nu een stijging van 160 procent.  

Democratische Republiek Congo 
De meeste besmettingen zijn in de Democratische Republiek Congo, namelijk 92 procent. Maar het virus dook ook op in Kenia, Burundi, Rwanda en Oeganda. In de Congolese provincie Zuid-Kivu werd een nieuwe variant van het virus gedetecteerd. Deze nieuwe variant wordt sneller doorgegeven en raakt vooral vrouwen en kinderen onder de 15 jaar.  

Harm Goossens, Directeur van het Rode Kruis: “Deze Mpox-epidemie herinnert ons er opnieuw aan dat virussen geen grenzen kennen. De sterke toename van het aantal besmettingen in Afrika is zeer zorgwekkend en vormt een ernstige bedreiging voor de volksgezondheid. Dit overstijgt één land, waardoor onmiddellijke intercontinentale samenwerking op het gebied van vaccinatiecampagnes en preventie nodig is.” 

Informatiecampagnes  
Om de verdere verspreiding tegen te gaan, zet het Rode Kruis extra vrijwilligers in. In de Democratische Republiek Congo zetten hulpverleners informatiecampagnes op om ervoor te zorgen dat het virus minder wordt overgedragen. Daarmee bereikten zij al meer dan 400.000 mensen. Hulpverleners geven voorlichting over hoe het virus zich verspreidt, hoe ze verdere verspreiding kunnen voorkomen en wat de symptomen zijn. 

Daarnaast bieden hulpverleners eerste hulp aan zieke mensen en helpen ze met het traceren van de verspreiding van het virus, zodat ze voorkomen dat meer mensen ziek worden. Tot slot geven hulpverleners psychosociale ondersteuning aan getroffen families.  

Eerdere ziekte-uitbraken  
Het Rode Kruis staat klaar om de Mpox-uitbraak op het Afrikaanse continent aan te pakken. Dankzij de ervaring met eerdere uitbraken zoals Ebola en COVID-19, is de organisatie goed voorbereid. Met meer dan 4 miljoen vrijwilligers en 14.000 medewerkers verspreid over verschillende Afrikaanse landen, kan het Rode Kruis cruciale ondersteuning bieden aan overheden en lokale gemeenschappen.  

“Door samen te werken kunnen we bevolkingsgroepen in meer kwetsbare posities beschermen en onnodig lijden en sterfte voorkomen. Er is dringend behoefte aan meer tests, behandelingen, vaccinaties en voorlichtingscampagnes,” besluit Goossens. 

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten