Word vrijwilliger Doneer

Meerderheid Nederlanders weet niets van grote natuurrampen in 2021

Geplaatst op 07 december 2021

Rode Kruis opent giro 6868 voor hulp na ‘onzichtbare’ natuurrampen

Miljoenen mensen zijn getroffen door natuurrampen dit jaar, maar een groot deel van deze rampen blijft in Nederland ongezien. 82 procent van de Nederlanders heeft geen idee dat Zuid-Soedan het afgelopen jaar is getroffen door enorme overstromingen en ruim driekwart weet niets over droogte en overstromingen in Kenia. Dat blijkt uit onderzoek van het Rode Kruis. Niet alle natuurrampen worden uitgebreid behandeld in het nieuws. Tegelijkertijd is hulp voor de getroffenen van de rampen wel hard nodig. Daarom start het Rode Kruis deze week een campagne en opent giro 6868 om geld op te halen voor de hulp.

“Op dit moment zien we dat berichten over de coronapandemie het nieuws domineren. Dat is ook logisch en belangrijk. Tegelijkertijd vinden er ook andere rampen plaats in de wereld, die vele mensen treffen, maar minder aandacht krijgen. We begrijpen dat niet alle natuurrampen het nieuws halen, maar het is wel hard nodig om de getroffenen te helpen”, concludeert Marieke van Schaik, directeur van het Rode Kruis. “Het Rode Kruis is afhankelijk van giften voor de hulpverlening en daarom vragen we daar nu extra aandacht voor. Onze ervaring is dat mensen eerder geneigd zijn om te doneren voor rampen die veel in het nieuws zijn geweest. Laten we toch ook klaar staan voor mensen die getroffen zijn door minder zichtbare rampen, want ook zij verdienen het om hulp te krijgen om te overleven.”

Natuurlijk zijn er dit jaar ook rampen die op het netvlies gebrand staan van veel mensen. Zo heeft bijna iedere Nederlander het nieuws gevolgd over de overstromingen in Nederland, Duitsland en België. Ook had 91 procent van de Nederlanders het nieuws opgemerkt over de vulkaanuitbarsting op La Palma. Maar de rampen die wat verder van huis plaatsvinden, zoals tropische stormen op de Filipijnen of overstromingen en aardverschuivingen in Nepal, zijn minder bekend.

Droogte en overstroming

Onder de ‘onzichtbare’ rampen van dit jaar zitten veel droogtes en overstromingen. Zo zijn er in de eerste 9 maanden van 2021 38 miljoen mensen getroffen door droogte en 14 miljoen mensen door overstromingen. Het Rode Kruis heeft zo’n 54 miljoen euro nodig om noodhulp te bieden aan de mensen die getroffen zijn door deze rampen. Onder deze noodhulp valt onder andere het uitdelen van voedsel, schoon drinkwater en het verzorgen van medische- en psychosociale hulp.

Het is al het derde jaar op een rij dat een groot deel van Zuid-Soedan onder water heeft gestaan. “Families zijn gevlucht naar hoger gelegen gebied, zij zijn werkelijk alles kwijt. Tegelijkertijd zorgen de overstromingen ervoor dat er niet genoeg eten is. Landbouwgrond is keer op keer verwoest door het water”, vertelt Van Schaik, die het land eerder dit jaar bezocht. “Je kunt je bijna niet voorstellen dat je dit moet doormaken, keer op keer alles kwijt bent en daar bovenop grote zorgen hebt of je jouw kinderen en familie genoeg te eten kunt geven.”

Zorgen over natuurrampen

Het nieuws rond natuurrampen laat Nederlanders niet koud. Zo zegt 67 procent zich zorgen te maken over natuurrampen elders in de wereld. Ook vindt iets meer dan de helft van de Nederlanders dat Nederlanders slachtoffers van natuurrampen in andere landen moeten helpen.

Mensen kunnen de hulpactie steunen door te doneren via www.rodekruis.nl of geld storten op giro 6868 (IBAN: NL83INGB0000006868).

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer