Word vrijwilliger Doneer

Moderne hulpverlener is vrouw, hoogopgeleid en werkt

Geplaatst op 01 november 2016

De gemiddelde hulpverlener van het burgerhulpnetwerk Ready2Help van het Rode Kruis is vrouw, hoger opgeleid en heeft werk. ‘Iets willen doen voor een ander’ is de belangrijkste reden om Ready2Helper te willen zijn. Bijna 70% is ook bereid te helpen bij situaties waarbij er geen acute noodsituatie is, terwijl het Rode Kruis mensen aanvankelijk had gevraagd of ze een bijdrage willen leveren als er in Nederland een noodsituatie is. Dat blijkt uit eigen onderzoek van het Rode Kruis onder het burgerhulpnetwerk.

Het burgerhulpnetwerk Ready2Help bestaat vandaag precies 2 jaar, bestaat uit ruim 37.000 mensen en is intussen meer dan 200 keer ingezet. Om meer inzicht te krijgen in wie de Ready2Helpers zijn en wat hen motiveert heeft het Rode Kruis onderzoek gedaan onder het netwerk. Daaruit blijkt dat 65% vrouw is, HBO of WO geschoold en de ruime meerderheid full- of parttime werkt, veelal in de semipublieke sector (zorg, onderwijs of overheid).

“We zijn ontzettend trots op ons burgerhulpnetwerk Ready2Help. Met meer dan 37.000 mensen kunnen we snel anderen helpen waar dat nodig is. Vooral in de grote steden hebben we veel aanmeldingen. Opvallend is dat we minder Ready2Helpers hebben in de provincies Limburg en Drenthe, dus ik hoop dat meer mensen uit deze provincies zich opgeven voor Ready2Help,” aldus directeur van het Rode Kruis Gijs de Vries.

Flexibiliteit

‘Iets willen doen voor een ander’ is de belangrijkste reden (38%) dat mensen zich aanmelden bij het burgerhulpnetwerk. De vluchtelingenstroom vorig jaar was voor een grote groep (33%) de reden om zich op te geven. De meeste mensen zijn lid van het burgerhulpnetwerk om ‘echt een bijdrage te kunnen leveren’. Bijna 70% is ook bereid te helpen als er geen noodsituatie is.

De burgerhulpverleners helpen het liefst bij het uitdelen van kleding of voedsel, bij hitte of gladheid of bij vertaal- en tolkwerkzaamheden. Flexibiliteit is een belangrijke voorwaarde voor de Ready2Helper. Ze willen het liefst 2-6 keer per jaar worden ingezet en bij voorkeur bij werkzaamheden passend bij hun eigen expertise. De reisafstand moet niet te ver zijn: bij voorkeur minder dan 10 kilometer en in ieder geval niet verder dan 25 kilometer. Een inzet zou 2-4 uur mogen duren.

Verjaardag Ready2Help

Ready2Help bestaat vandaag precies 2 jaar. De allereerste inzet in 2014 van het burgerhulpnetwerk was na de aardbeving in Nepal. Intussen is het netwerk meer dan 200 keer ingezet. Vandaag gaan de burgerhulpverleners op diverse plekken in het land ook aan het werk voor anderen. Zo wordt bijvoorbeeld in Loenen oude Rode Kruiskleding geschikt gemaakt voor gebruik in Nepal. Andere Ready2Helpers gaan aan de slag met het registreren van AED’s. In Den Haag is een mapathon om het gebied in Malawi gedetailleerd in kaart te brengen, zodat hulpverleners die kunnen gebruiken als daar zich een ramp voor doet.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten