Word vrijwilliger Doneer

Mysteryland proeftuin voor noodhulpverlening

Geplaatst op 24 augustus 2017

Innovatieplatform Open-House en het Nederlandse Rode Kruis testen op festival Mysteryland speciale windmolens en zonnepanelen. De organisaties zijn op zoek naar innovatieve manieren om energie te verwekken in rampgebieden en vluchtelingenkampen. Juist in deze gebieden is behoefte aan slimme manieren om energie op te wekken. Het festivalterrein is door bezoek van de duizenden festivalgangers daarvoor de ideale proeftuin.

De partijen hebben start-ups een jaar geleden gevraagd om innovatieve en bruikbare ideeën te pitchen. Uit de 700 inzendingen zijn twee bedrijven overgebleven. Hun energieopwekkers kunnen getest worden op festivals en bieden mogelijk een realistische oplossing voor de problemen die de hulpverleners in rampgebieden ervaren.

Dit weekend worden deze twee ideeën voor het eerst getest. Speciale ‘Camping guardians’ zullen met het zonnepaneel op hun rugzak lopen en de festivalgangers van stroom voorzien om bijvoorbeeld hun luchtbed op te pompen of telefoon op te laden. Een windmolen van 7 meter hoog zorgt ervoor dat de zendmast van de portofoons van de festivalorganisatie, nodig voor betrouwbare communicatie, opgeladen blijven. Scenario’s die ook in noodhulp voorkomen.

Festival als proeftuin

“Festivals en evenementen lenen zich uitstekend als proeftuin voor innovatie op het gebied van logistiek, afval, energie, mobiliteit en watermanagement. Universele thema’s die verder reiken dan het festivalterrein.”, aldus Job Nijs, managing director Open-House. “Met de samenwerking met het Nederlands Rode Kruis, zien wij deze uitdagingen ook terugkomen bij noodhulp in rampgebieden en noodopvang.”

Het Rode Kruis merkt dat slimme oplossingen om energie op te wekken van groot belang zijn voor de hulpverlening. “In rampgebieden zien we dat zaken als energie en internet steeds belangrijker worden. Er is energie nodig voor de (medische)hulpverlening, maar we merken ook dat internet steeds belangrijker wordt voor getroffenen. Door verbonden te zijn met de buitenwereld kunnen zij familieleden laten weten dat zij veilig zijn, maar dan moet je wel je telefoon kunnen opladen en wifi hebben”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulpverlening van het Nederlandse Rode Kruis.

Het Rode Kruis wil innovaties eerst in Nederland testen zodat het ontwerp hier nog aangepast kan worden. Dit zorgt ervoor dat deze innovaties sneller en veiliger ingezet kunnen worden tijdens de noodhulp. “Uiteindelijk kunnen we zo de meest kwetsbare mensen beter van hulp voorzien tijdens een ramp.”

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten