Word vrijwilliger Doneer

Nederland stort 13.348.158 euro op Giro 5125 voor de slachtoffers van de ramp Sint-Maarten

Geplaatst op 15 september 2017

Nederland heeft ruim 13 miljoen euro gestort op de Nationale Actiedag om geld op te halen voor de slachtoffers van orkaan Irma. “Wat een fantastische dag en wat een geweldige opbrengst. Nederland staat vandaag schouder aan schouder voor de slachtoffers van die allesverwoestende orkaan,” zegt Rode Kruis-directeur Gijs de Vries, die net terug is uit het getroffen gebied. De Vries is enorm geraakt door de schade op Sint-Maarten na orkaan Irma. Sinds de ramp hebben de mensen op het eiland gebrek aan alles en met deze opbrengst kunnen we hun de hulp bieden die ze keihard nodig hebben.

De hele dag hebben programma’s op radio en televisie live vanuit het Actiecentrum in het Instituut van Beeld & Geluid aandacht besteed aan de ramp in Sint-Maarten. De dag begon om 6.00 uur met zanger en presentator Jamai en minister Ronald Plasterk met op de teller 5,2 miljoen euro. Zanger Douwe Bob verzorgde een van de eerste optredens en doneerde op Giro 5125: “Wij prijzen onszelf vaak als humaan land. In tijden van crisis vind ik dan ook dat we dat moeten tonen”.

Lege flessen

De hele dag hebben mensen geld naar het Actiecentrum gebracht wat ze met hun ludieke acties hebben opgehaald. De meisjes Robin, Lina, Billy en Mana, allemaal 11 jaar en uit groep 8 van basisschool de Wilgen uit Hilversum, stopten een bedrag van 132,11 euro in de collectebus. Opgehaald met drie dagen lege flessen inzamelen. “Een jongen uit onze klas, Chiel, leegde zijn spaarpot en vond dat we iets moesten doen voor Sint-Maarten. Dus hebben we dat ook gedaan, want we waren allemaal geschokt door de beelden op het journaal.”

Belpanel

In het belpanel met Bekende Nederlanders en YouTubers zat onder anderen Irene Moors. De mensen die zij aan de lijn kreeg, gaven bedragen variërend van 15 tot wel 400 euro. Iedereen die Irene sprak, had zijn eigen verhaal hierbij. “Ik sprak met mensen die vandaag jarig waren en heel hun verjaardagsgeld weggaven. En kindjes die hun spaarpot hadden geleegd en wiens ouders het bedrag naar boven hadden afgerond tot een mooi getal,” aldus Irene. “Ook belden veel Antillianen die hier wonen en graag daar wilden helpen door geld te geven. Fantastisch dat al deze mensen ieder een bedrag gaven dat zij konden missen.”

Hulpverlening

Het Rode Kruis besteedt de opbrengst van de actie aan eerste levensbehoeften en onderdak. Water, voedsel, pakketten met keuken- en badkamerspullen; steeds meer goederen worden ingevlogen en gedistribueerd. Dekzeilen en gereedschap om te werken aan herstel van onderdak is een andere prioriteit. De 13,3 miljoen van Giro5125 is de eindstand van vandaag, maar er zijn nog steeds acties in het land bezig en mensen kunnen voorlopig nog blijven storten. Er is nog veel meer nodig om de inwoners van Sint-Maarten na de verwoestende orkaan te helpen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten