Word vrijwilliger Doneer

Nederlanders doneren € 1.197.911 aan Rode Kruis voor getroffenen bosbranden Australië

Geplaatst op 17 januari 2020

Nederlanders hebben tot nu toe € 1.197.911 euro gestort op giro 5125 voor de hulp van het Rode Kruis aan getroffenen van de bosbranden in Australië. Het Rode Kruis in Australië helpt in ruim honderd evacuatiecentra. De hulpverleners geven onder andere psychosociale hulp en delen voedsel, water en toiletspullen uit. Daarnaast helpt het Rode Kruis familieleden die elkaar uit het oog zijn verloren om weer met elkaar in contact te komen. Gelukkig is het gaan regenen in Australië. Langdurige hulp voor de mensen die alles kwijt zijn is echter nodig. Daarom blijft het Rode Kruis in Australië actief. 

Meer dan 5,900 huizen en publieke gebouwen zijn verwoest door het vuur. Het Rode Kruis verwacht daarom voor langere tijd hulp te moeten verlenen. Mensen die hun huis en al hun bezittingen kwijt zijn geraakt door het vuur kunnen van het Rode Kruis financiële steun krijgen om de spullen te kopen die zij het hardste nodig hebben. Ook heeft het Rode Kruis satelliettelefoons gebracht naar plekken waar het telefonienetwerk uit is gevallen, zodat de mensen in deze gebieden contact kunnen onderhouden met hulpdiensten, vrienden en familie. Mensen uit de getroffen gebieden kunnen zich veilig melden via de website https://register.redcross.org.au. Zo kunnen familieleden en vrienden checken of zij in veiligheid zijn. Op dit moment hebben 49.000 mensen zich veilig gemeld. 

Angst

De mensen die gevlucht zijn hebben vaak angstige situaties meegemaakt die verwerkt moeten worden. “Er was overal as. Opeens werd de lucht heel rood en snel daarna werd het enorm donker. Het was acht uur ’s ochtends en het leek wel nacht”, zegt Chelsea, die met haar twee jonge kinderen uit Mallacoota voor het vuur gevlucht is naar een evacuatiecentrum. Haar vlucht naar veilig gebied was traumatisch. ,,Ik dacht dat we het niet zouden halen, ik kon niet stoppen met huilen. Ik hield mijn 6 maanden oude baby vast en dacht: dit is dus hoe alles gaat eindigen. Het was zo eng.” Het Rode Kruis in Australië helpt mensen als Chelsea met psychosociale hulp. Chelsea is daarnaast geholpen met administratieve zaken rondom de evacuatie en zij kreeg babyvoeding voor haar 6 maanden oude dochter Maggie en voedsel en water voor de rest van haar gezin. 

Doneren

Het blijft mogelijk om te doneren voor de mensen die getroffen zijn door de bosbranden in Australië. Dit kan via giro 5125 of www.rodekruis.nl.  

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten