Word vrijwilliger Doneer

Nederlanders zetten 44.989 handtekeningen tegen lijden in Jemen

Geplaatst op 05 december 2018

Rode Kruis biedt handtekeningen aan minister Kaag

44.989 mensen hebben hun handtekening gezet onder de petitie tegen onnodig (over)lijden in Jemen van het Rode Kruis. Het Rode Kruis biedt deze handtekeningen donderdag 13 december aan aan Minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Driekwart van de Jemenieten heeft dringend hulp nodig. Inwoners gaan gebukt onder het conflict én honger. Humanitaire hulp alleen gaat de problemen in het land niet oplossen, een politieke oplossing is nodig. Daarom overhandigt het Rode Kruis de handtekeningen aan de politiek.

,,Het is hartverwarmend dat zoveel Nederlanders de moeite hebben genomen om de petitie te tekenen. Zij laten hiermee zien dat we de mensen in Jemen niet zijn vergeten”, zegt Marieke van Schaik, directeur van het Nederlandse Rode Kruis. ,,We zien de meest vreselijke beelden uit Jemen komen, kinderen die ondervoed zijn en families die ondraaglijk lijden. Het is belangrijk dat er snel een oplossing komt.” Het is de eerste keer dat het Rode Kruis zelfstandig via een petitie aandacht vraagt van de politiek voor een probleem in de wereld.

Het Rode Kruis besloot in november om te starten met een petitie. De burgers in Jemen hebben te maken met oorlog én honger. Ziekenhuizen en burgers worden aangevallen en strijdende partijen geven hulpverleners niet of nauwelijks toegang tot gebieden waar mensen hulp nodig hebben. Het humanitair oorlogsrecht wordt niet gerespecteerd. Tegelijkertijd zijn de prijzen van voedsel en benzine torenhoog en hebben mensen te weinig schoon drinkwater tot hun beschikking. Miljoenen mensen gaan iedere dag met honger naar bed. Dit probleem kunnen humanitaire organisaties niet alleen oplossen.

Handtekening

Het is nog tot volgende week mogelijk om de petitie te tekenen. Wie de petitie tekent, zegt dat Nederland, burgers, bedrijfsleven en politiek, zich hard moet blijven maken tegen aanvallen op ziekenhuizen, burgers en hulpverleners en tegen wapenleveranties aan strijdende partijen. Dat Nederland, Europa en andere landen zich blijven inzetten om te zorgen dat humanitaire goederen het land in kunnen komen en dat hulpverleners hun werk ongehinderd kunnen doen. Ook onderstreept de petitie dat Nederland zich hard blijft maken voor politieke oplossingen. De petitie staat nog open via www.rodekruis.nl/petitiejemen.

Hulpverlening

Tegelijkertijd blijft het Rode Kruis met meer dan 500 hulpverleners actief in het land, om zoveel mogelijk mensen te helpen. In de afgelopen 2 maanden hebben zij voedsel gebracht naar 28.135 gezinnen. Gezinnen kregen bijvoorbeeld voedselpakketten met rijst, linzen, bonen en een calorierijke pindapasta voor kinderen die kampen met ondervoeding. Het Rode Kruis verzorgde sanitaire voorzieningen en schoon drinkwater voor 1,6 miljoen mensen. Ook zijn er 269.480 ampullen insuline geleverd voor 70.000 mensen met diabetes, die afhankelijk zijn van deze medicijnen. Meer dan 10.000 mensen werden aan geopereerd in ziekenhuizen die gesteund worden door het Rode Kruis.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer