Word vrijwilliger Doneer

Nederlandse Rode Kruis start petitie tegen onnodig (over)lijden in Jemen

Geplaatst op 02 november 2018

Het Nederlandse Rode Kruis wil dat er een einde komt aan het onnodig sterven en lijden van mensen in Jemen. Driekwart van de Jemenieten heeft dringend hulp nodig. Humanitaire organisaties kunnen dit niet alleen oplossen, een politieke oplossing is daarvoor nodig. Daarom start het Nederlandse Rode Kruis vandaag een petitie, waarin de hulporganisatie de politiek oproept om zich hard te blijven maken voor verbetering van de situatie in Jemen en tegen wapenleveranties aan strijdende partijen.

Nederland heeft zich binnen de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties, en in andere internationale overleggen, sterk gemaakt tegen het inzetten van honger als oorlogswapen in Jemen.

Desondanks is er nog veel ellende te betreuren in Jemen en lijkt de situatie alleen maar te verslechteren. De burgers hebben te maken met oorlog én honger. Ziekenhuizen en burgers worden aangevallen en strijdende partijen geven hulpverleners niet of nauwelijks toegang tot gebieden waar mensen hulp nodig hebben. Het humanitair oorlogsrecht wordt niet gerespecteerd.

Tegelijkertijd zijn de prijzen van voedsel en benzine torenhoog en hebben mensen te weinig schoon drinkwater tot hun beschikking. Miljoenen mensen gaan iedere dag met honger naar bed. Het Nederlandse Rode Kruis wil met de petitie een signaal afgeven: we mogen deze mensen niet vergeten.

Als je de petitie tekent

Wie de petitie tekent, zegt dat Nederland, burgers, bedrijfsleven en politiek, zich hard moet blijven maken tegen aanvallen op ziekenhuizen, burgers en hulpverleners en tegen wapenleveranties. Dat Nederland, Europa en andere landen zich blijven inzetten om te zorgen dat humanitaire goederen het land in kunnen komen en dat hulpverleners hun werk ongehinderd kunnen doen. Ook onderstreept de petitie dat Nederland zich hard blijft maken voor politieke oplossingen.

De hulpverlening in Jemen gaat ondertussen stug door. Een hulpteam van het Rode Kruis in Hodeida gaf deze week aan dat mensen leven in vreselijke omstandigheden. De laatste maand zijn de kosten voor bloem, suiker, rijst en melk 30 procent gestegen. Veel gezinnen kunnen voedsel niet meer betalen en wie dat wel nog kan, heeft vaak maar geld voor één kleine maaltijd per dag. “We zien dat deze mensen moeten kiezen, of het kopen van een beetje voedsel, of het kopen van medicijnen”, zegt Fabrizio Carboni, hoofd van het Internationale Rode Kruis regio het Midden Oosten.

Hulpverlening

Het afgelopen jaar hebben 500.000 mensen voedsel gekregen van het Rode Kruis, onder hen zwangere vrouwen en zwaar ondervoede kinderen. Ook heeft het Rode Kruis aan honderdduizenden mensen medische hulp gegeven en alleen al in de omgeving van Hodeida hebben 430.000 mensen schoon drinkwater gekregen. Het Rode Kruis heeft giro 7244 open staan om te zorgen dat het Rode Kruis hulp kan blijven geven aan deze kwetsbare mensen.

Eerder deze week vroegen ook enkele tientallen levensbeschouwelijke organisaties de aandacht van regering en Tweede Kamer voor de situatie in Jemen.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer