Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: nieuwe uitbraak van ziektes in Jemen

Geplaatst op 16 januari 2018

Naast cholera en difterie nu ook mazelen en hersenvliesontsteking

Het Rode Kruis intensiveert opnieuw zijn hulpoperatie in het door het conflict getroffen Jemen. Naast de cholera- en difterie uitbraak vorig jaar steken nu ook mazelen en hersenvliesontsteking de kop op. Deze ziektes komen vooral voor bij mensen die lijden onder conflicten of slechte hygiënische omstandigheden.

Onnodig sterven er gemiddeld twintig mensen per dag aan ziektes die normaal gesproken goed behandeld kunnen worden. De inzet van onder andere een extra mobiel chirurgisch team en het leveren van meer brandstof voor waterpompen moeten de situatie in het land verbeteren.

De afwezigheid van schoon drinkwater speelt een grote rol bij de verspreiding van de ziektes. De uitbraak van nieuwe ziektes bevestigt het onvermogen van het gezondheidssysteem van Jemen om aan de steeds toenemende behoeften tegemoet te komen.

Gemiddeld sterven er twintig mensen per dag aan verwondingen die behandeld kunnen worden of aan behandelbare ziektes. Dit komt door een groot tekort aan medicijnen en doordat maar 45% van de gezondheidszorg functioneert door het aanhoudende conflict. Daardoor is directe medische zorg als preventieve zorg (bijvoorbeeld vaccineren tegen ziektes) vaak onmogelijk of onvoldoende.

Afgelopen jaar kampte het land met de grootste cholera-uitbraak van onze tijd. Hierbij werden meer dan een miljoen burgers getroffen. Het Rode Kruis behandelde tot nu toe meer dan 86.300 cholerapatiënten in gezondheidscentra, maar er zijn al meer dan 2.200 mensen overleden aan de ziekte.

Brood uitdelen

Het Rode Kruis gaat onder andere brood uitdelen aan meer dan 90.000 mensen in Taiz. Ook levert het brandstof om de waterpompen te laten werken. Verder wordt er een mobiel chirurgisch team ingezet bij Hodeida, waar de gevechten de laatste tijd zijn geïntensiveerd.

Het geweld in Jemen heeft grote impact op de gezondheid van burgers. Meer dan 80 procent van de bevolking heeft gebrek aan voedsel, brandstof, schoon drinkwater en geen toegang tot gezondheidszorg. Het Rode Kruis werkt in Jemen om de bevolking hulp te bieden, waar meer dan 20 miljoen mensen humanitaire hulp nodig hebben door het aanhoudende conflict.

Wat heeft het Rode Kruis tot nu toe in Jemen gedaan:
• Meer dan 120.000 mensen geholpen met medische zorg
• Bijna 9.000 mensen behandeld die zwaargewond waren geraakt door oorlogsgeweld
• Meer dan 3 miljoen mensen voorzien van water, sanitaire voorzieningen en herstelwerkzaamheden
• Meer dan 8800 gedetineerden bezocht en/ of bijgestaan

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten