Meer voorbereidingen op rampen belangrijker dan ooit
In één maand trokken maar liefst zes verwoestende tropische tyfoons over de Filipijnen. Sinds de registratie van natuurrampen in de regio (vanaf 1951) is het weer in Zuidoost-Azië nog nooit zo heftig geweest. Nog meer inzet op waarschuwingssystemen is van levensbelang om de gevolgen van deze grote natuurrampen te verkleinen.
Meer dan 1,4 miljoen mensen verloren hun huis en hebben amper toegang tot voedsel, drinkwater, sanitaire voorzieningen en gezondheidszorg. “Zuidoost-Azië heeft ieder jaar rond deze tijd te maken met tropische stormen, maar de intensiteit en hoeveelheid tyfoons van de afgelopen maanden baart ons zorgen”, concludeert Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis.
Gigantische schade
Ondanks de voorbereidingen op het tyfoonseizoen, overtrof deze storm alle verwachtingen. De schade is enorm. Extreme regenval, aardverschuivingen en overstromingen hebben duizenden gebouwen en wegen in de hele regio verwoest.
“Het Rode Kruis waarschuwt wereldwijd mensen en gemeenschappen en helpt hen zich voor te bereiden op rampen. Maar voor rampen van deze omvang is meer onmiddellijke actie nodig. Denk bijvoorbeeld aan het planten van bomen om de grond te versterken of het delen van tips om huizen veiliger te maken. Alleen zo kunnen we de impact van deze tyfoons op mensenlevens verminderen.”
Meer geld nodig
De behoefte aan hulp is enorm. Het Filipijnse Rode Kruis werkt al maanden onder hoge druk om zoveel mogelijk getroffenen te helpen. De eerdere schatting dat 7,5 miljoen euro nodig was, blijkt na dit aanhoudende extreme weer te weinig.
Het Internationale Rode Kruis verwacht nu 9 miljoen euro nodig te hebben om het Filipijnse Rode Kruis te ondersteunen. Hiermee wil de organisatie meer dan 86.000 mensen in de 12 meest getroffen provincies helpen.
Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?
Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?
Neem contact op met een woordvoerder