Word vrijwilliger Doneer

Onderzoek Rode Kruis: Syrische jongeren betalen de prijs van 10-jarig conflict

Geplaatst op 10 maart 2021

Bij één op zes jonge Syriërs overleed een ouder of raakte de ouder ernstig gewond

Jonge Syriërs betalen de prijs van het tienjarige conflict. Jongeren tussen de 18 en 25 jaar zijn de afgelopen jaren zwaar getroffen, blijkt uit een onderzoek van het Rode Kruis onder 1.400 Syriërs tussen de 18 en 25 jaar. Bijna de helft van deze jongeren (47%) heeft een dierbare verloren door het conflict. Bij één op de zes van deze jongeren kwam één of beide ouders om door het geweld, of raakte één of beide ouders ernstig gewond. ,,De uitkomst van dit onderzoek is een sombere momentopname. Het geeft weer dat er een hele generatie is die hun jeugd aan het conflict heeft verloren”, concludeert Robert Mardini, directeur van het Internationale Rode Kruis (ICRC).

Het Rode Kruis heeft het onderzoek onder de Syrische jongeren uitgevoerd in Syrië zelf, in Libanon en in Duitsland. In de drie landen werd duidelijk dat deze generatie uit het door conflict geteisterde land stelselmatig te maken heeft gehad met het verlies van dierbaren, geldzorgen en mentale gevolgen van het jarenlang leven tussen geweld. Daarnaast is het de generatie van gemiste kansen; ambities die nooit vervuld konden worden en belangrijke levensgebeurtenissen die niet gevierd konden worden. In Syrië is bijna de helft van de bevolking onder de 25 jaar oud.

Verlies

62 procent van de jongeren moest zijn huis verlaten in verband met het aanhoudende geweld. Meer dan de helft van de jongeren heeft contact verloren met een dierbare. 12 procent van de ondervraagde jongeren raakte zelf ernstig gewond. Bijna de helft van de ondervraagden verloor zijn of haar inkomen door het conflict. En bijna 60 procent van de jongeren heeft een groot deel van school of een opleiding gemist door het geweld.

Het conflict heeft ook grote gevolgen op de mentale gezondheid van Syrische jongeren in de drie landen. Meer dan de helft van de jongeren heeft slaapproblemen, 73 procent kampt met angsten en bijna 60 procent is depressief. De jongeren geven aan dat psychische hulp één van de belangrijkste dingen is die zij nu nodig hebben.

Hoop

De jongeren hebben de afgelopen tien jaar gezien dat hun steden en dorpen werden vernietigd door het geweld. Ze moesten vaak meerdere keren vluchten en in Syrië zien we het afgelopen jaar dat miljoenen mensen nog dieper in de armoede worden geduwd door de ergste economische crisis sinds het conflict”, zegt Juriaan Lahr, hoofd Internationale Hulp van het Nederlandse Rode Kruis. Lahr bezocht Syrië de afgelopen jaren meerdere keren. ,,Het is bijzonder om te zien dat deze generatie, ondanks alles dat zij hebben meegemaakt, zich vastklampt aan hoop op een betere toekomst.”

13,4 miljoen mensen in Syrië hebben humanitaire hulp nodig om te overleven. Uit het onderzoek blijkt dat de jongeren ondanks alles optimistisch zijn over hun toekomst. Voor de komende tien jaar wensen zij vooral veiligheid, stabiliteit en een einde aan het conflict. Maar tegelijkertijd geven de jongeren aan dat zij hopen dat ze de kans mogen krijgen om een gezin te stichten en een goedbetaalde baan te krijgen. Een andere wens is betaalbare en toegankelijke gezondheidszorg.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten