Word vrijwilliger Doneer

Ontvoerde Rode Kruis-hulpverlener in Nigeria vermoord

Geplaatst op 17 september 2018

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) is vandaag opgeschrikt door de tragische moord op een ontvoerde hulpverlener in Nigeria. “We zijn geschokt door de moord op onze collega Saifura,” zegt Eloi Fillion, het hoofd van de delegatie van het ICRC in Abuja. “Onze gedachten zijn bij haar familie en andere dierbaren in deze ongelooflijk moeilijke tijden.”

De 25-jarige Saifura was moeder van twee kinderen: een twee jaar oud jongetje en een vijfjarig meisje. De kinderen begrepen niets van de afwezigheid van hun moeder en vroegen hun oma veelvuldig als er een vliegtuig voorbij vloog, of hun moeder daarmee onderweg naar huis was. De grootmoeder moet nu woorden vinden om de kinderen te vertellen dat hun moeder nooit meer thuiskomt.

In maart dit jaar werd Saifura (25), werkzaam als vroedvrouw voor het Rode Kruis, samen met twee andere collega’s door een bewapende groep ontvoerd. Op het moment van hun ontvoering waren zij als verpleegkundige aan het werk in een gezondheidscentrum, dat prenatale zorg verleent aan de bevolking in Rann. Daar verdubbelde de bevolking na een toestroom van mensen, die op de vlucht waren voor geweld.

Het Internationale Rode Kruis geeft geen commentaar over de identiteit van de ontvoerders. Ook vertelt het niets over hun motieven of de details rond de dood van Saifura. Sinds de ontvoering van de vrouwen zes maanden geleden, heeft het er alles aan gedaan om tot vrijlating van de drie hulpverleners te komen. En de hulporganisatie zal nog steeds alles doen wat in haar vermogen ligt om ervoor te zorgen dat de andere twee hulpverleners worden vrijgelaten en naar hun families kunnen terugkeren.

“Wij roepen de ontvoerders op: laat onze hulpverleners zo snel mogelijk vrij. Net zoals Saifura maken ze geen deel uit van de strijd. Ze zijn een vroedvrouw en verpleegster. Ze zijn dochters en vrouwen met gezinnen, die afhankelijk zijn van hen en die hen missen,” zegt Fillion.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten