Word vrijwilliger Doneer

Opening Rode Kruis Jubileumtentoonstelling

Geplaatst op 28 maart 2017

Nationale Theater speelt historische Rode Kruishelden

Woensdag 3 mei is de officiële opening van de reizende jubileumtentoonstelling van het Rode Kruis. Deze is gemaakt in het kader van het 150-jarige bestaan van de hulporganisatie. In een groot meubel in de vorm van een rood kruis kan het publiek op beeldschermen verhalen zien over Rode Kruisvrijwilligers van toen en nu; helden en heldinnen die een rol van belang hebben gespeeld in de geschiedenis van het Rode Kruis. De figuren worden gespeeld door acteurs van het Nationale Theater. De tentoonstelling reist door het hele land en is voor het eerst te zien op drie bevrijdingsfestivals op 5 mei.

De jubileumtentoonstelling wordt woensdag 3 mei officieel geopend bij de Koninklijke Schouwburg in Den Haag. In totaal zijn er drie tentoonstellingskruizen die de rest van het jubileumjaar door het hele land te zien zijn. De eerste keer zijn ze te zien op 5 mei op de bevrijdingsfestivals in Den Haag, Wageningen en Zwolle. Maar ook evenementen als Reurpop in Roermond, Mosseldag in Yerseke en bij de Amsterdamse triatlon.

Eric Corton

In het meubel zijn op beeldschermen de verhalen te zien van bijzondere Rode Kruisvrijwilligers: vijftien in totaal. Bijvoorbeeld het verhaal van Pim Kolff, een internist in Kampen en Rode Kruiser in hart en ziel. In november 1944 moet hij midden in de Tweede Wereldoorlog meewerken aan de gezondheidskeuring van 10.000 door de Duitsers opgepakte mannen. Deze mannen zullen – als ze tijdens de keuring gezond worden verklaard – elders in het land of in Duitsland te werk worden gesteld in dienst van de vijand. De arts doet zijn uiterste best zoveel mogelijk mannen te redden door hen kwaaltjes te laten fingeren om hen ziek te kunnen verklaren. “Eens kijken, wat kunt u veinzen, blindheid? Ja goed. Even de ogen opendoen. Jammer. Is er wellicht nog sprake van een gunstige erfelijke aanleg? Nee? Maagzweer, chronische darmstoornissen?” aldus acteur Joris Smit in de rol van de arts.

Een van de vijftien andere verhalen is het verhaal van Eric Corton, ambassadeur van het Rode Kruis, gespeeld door Eric Corton zelf. Ook acteurs als Anniek Pheifer, Alex Hendrickx en Tamar van den Dop vertellen het verhaal van  een Rode Kruis-vrijwilligers uit het heden of verleden. Het Nationale Theater heeft met veel plezier en toewijding meegewerkt aan de totstandkoming van de beeldverhalen: “Het Rode Kruis is een bijzondere en internationale organisatie die drijft op de inzet van vrijwilligers. Het is onvoorstelbaar als je de verhalen van de hulpverleners uit het verleden hoort. Wij wilden dan ook graag samenwerken om deze verhalen onder de aandacht van het grotere publiek te brengen. Onze acteurs vonden het een eer om een Rode Kruisheld te spelen en we zijn enthousiast over de gekozen vorm met aandacht voor het verleden maar ook voor de grote actuele  thema’s,” aldus zakelijk directeur Walter Ligthart.

17 miljoen vrijwillige hulpverleners

De tentoonstelling is gemaakt in het kader van het 150-jarige bestaan van het Nederlandse Rode Kruis. Op 19 juli 1867 tekende Koning Willem III in Apeldoorn een Koninklijk Besluit tot oprichting van Het Nederlandse Rode Kruis. Dat was vier jaar na de oprichting van het Internationale Rode Kruis, opgericht door de Zwitserse bankier Henry Dunant. Het Rode Kruis is inmiddels uitgegroeid tot een wereldwijde organisatie met meer dan 17 miljoen vrijwillige hulpverleners. In Nederland staan bijna 30.000 vrijwilligers klaar om hulp te verlenen aan mensen in een crisissituatie, EHBO te verlenen bij evenementen, mensen te helpen zelfredzamer te worden en de regels van het humanitair oorlogsrecht te verspreiden. Ook wordt vanuit Nederland jaarlijks intensief hulp geboden aan slachtoffers in ramp- en conflictgebieden.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer