Word vrijwilliger Doneer

Rode Kruis: flinke overstromingen in Kenia leiden tot humanitaire crisis

Geplaatst op 24 mei 2024

Het Rode Kruis ziet een humanitaire crisis voltrekken in Kenia, nu het lange regenseizoen bijna ten einde is. De vele regenval leidde meermaals tot dodelijke overstromingen. Er is zoveel landbouwgrond overstroomd dat het werk van boeren onmogelijk is. Mensen kampen met grote voedselonzekerheid. Ook maakt het Rode Kruis zich zorgen over ziekte-uitbraken, als gevolg van beschadigde of vervuilde waterbronnen.

Bijna alle Keniaanse provincies zijn geraakt door de overstromingen. De impact op grote steden, zoals Nairobi, is groot. Veel mensen bouwden hun eigen huis, vaak vlakbij rivieren. De omstandigheden zijn daar erbarmelijk, mensen wonen dicht op elkaar en er is slechte hygiëne.

Natuurramp is humanitaire crisis
Honderden mensen kwamen om door het water terwijl ze een overstroomde rivier probeerden over te steken, door een damdoorbraak of doordat ze schuilden onder een boom tijdens een blikseminslag. Bijna 100 mensen worden nog vermist. In totaal verlieten 50.000 gezinnen noodgedwongen hun huis.

Derk Segaar, hoofd Internationale Hulp van het Rode Kruis: “Deze natuurramp wordt nu een humanitaire crisis. Mensen in Kenia hebben niet eens de tijd om bij te komen van de overstromingen van eind 2023. Na de hevigste droogte in 40 jaar neemt de grond moeilijk water op. Deze crisis mogen we niet over het hoofd zien.”

Scholen en ziekenhuizen
De gevolgen voor het Oost-Afrikaanse land zijn groot. Scholen en ziekenhuizen zijn overstroomd. Landbouwgrond is verwoest en vee ging verloren. Kapotte waterbronnen zorgen voor een watertekort. Het Keniaanse Rode Kruis verleent hulp aan de meer dan 100.000 getroffenen. Hulpverleners redden mensen met boten van het dak van hun huis. Ze bieden medische hulp en zorgen voor tijdelijke onderkomens, waar mensen veilig zijn. Ze delen voedsel, water en dekens uit. En een team van psychologen biedt kinderen psychosociale hulp. Door met hen te spelen en tekenen, vergeten ze even dat ze hun huis kwijt zijn.

Vroegtijdige waarschuwingen
Het Rode Kruis helpt niet alleen na een ramp, maar waarschuwde mensen juist ook vlak voordat de regen kwam. De hulporganisatie verstuurde 35 miljoen waarschuwingsberichten per SMS.

“Daarin staat dat er kans is op hevige regenval en dat we je aanraden om je huis te verlaten en naar veiliger, hoger gelegen gebied te gaan. Mensen die slecht ter been zijn, kregen bij de evacuatie hulp van het Rode Kruis”, aldus Segaar. “Dankzij deze berichten redden we mensenlevens.”

Impact klimaatverandering
De extreme regenval die leidde tot de overstromingen wordt versterkt door klimaatverandering, blijkt vandaag uit onderzoek van klimaatwetenschappers van World Weather Attribution. En dus niet door weerfenomeen El Niño. Zware regenval zal in Kenia nog vaker voorkomen als de aarde verder opwarmt. De druk ligt volgens de onderzoekers, ondersteund door het Rode Kruis Klimaatcentrum, vooral op steden. Het is daarom verstandig om nu al in te zetten op het verstevigen van wegen en huizen, het verbeteren van de afwatering en mensen beter voorbereiden op overstromingen. Zo wordt de impact op mensenlevens kleiner.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten