Word vrijwilliger Doneer

Premier Rutte bezoekt Rode Kruis-vrijwilligers die coronahulp verlenen

Geplaatst op 28 mei 2020

Premier Rutte bracht vandaag een werkbezoek aan het district Haaglanden van het Rode Kruis. Door de coronacrisis voert het Rode Kruis de grootste noodhulpoperatie uit in Nederland sinds de Watersnoodramp in 1953. De hulporganisatie heeft bijna 10.000 keer een vrijwilliger of burgerhulpverlener van Ready2Help ingezet en zodoende meer dan 54.000 uur hulp verleend. De premier sprak met vrijwilligers van het Rode Kruis en mensen uit burgerhulpnetwerk Ready2Help die zich de afgelopen tijd hebben ingezet.

Marieke van Schaik, algemeen directeur: “Als Rode Kruis hebben we enorme waardering en bewondering voor de hulpverleners die zich tijdens de coronacrisis belangeloos inzetten om anderen te helpen. De hulpverlening van het Rode Kruis is ontzettend divers, wat betekent dat vrijwilligers een scala aan activiteiten moeten uitvoeren. Dat doen ze inmiddels al bijna drie maanden en we verwachten dat hun inzet nog voor langere tijd nodig zal zijn.”

Het Rode Kruis ondersteunt op diverse plaatsen in Nederland de zorg, zoals huisartsenposten en ziekenhuizen. Vrijwilligers ontvangen en vervoeren patiënten, nemen plaats in callcenters van huisartsenposten, zetten tenten op bij ziekenhuizen en verzorgen mensen die worden opgevangen in locaties voor groepsquarantaine of zorghotels. Daarnaast bereidt de hulporganisatie zich voor om de GGD te ondersteunen als er vanaf 1 juni grootschalig getest gaat worden. Ook ondersteunt het Rode Kruis gemeenten bij bijvoorbeeld het inrichten van noodopvanglocaties voor dak- en thuislozen. Mensen die door de coronacrisis moeite hebben om rond te komen en geen aanspraak maken op andere hulp, krijgen via lokale partnerorganisaties voedselpakketten met verse producten of cadeaukaarten om boodschappen te doen. Nederlanders die vragen hebben of behoefte hebben aan een luisterend oor, kunnen terecht bij de Rode Kruis Hulplijn. Aan het begin van de crisis heeft het Rode Kruis een centrale inzamelactie voor beschermingsmiddelen en medische hulpmiddelen gecoördineerd. Hierbij werden meer dan 6 miljoen artikelen ingezameld, gecontroleerd en gesorteerd voor verdeling onder zorginstellingen.

Als eerste op de hoogte van nieuws van het Rode Kruis? Volg ons op Twitter en meld je aan voor de perslijst.

Op de hoogte blijven over het Rode Kruis?

Volg ons via X of meld je aan voor de perslijst. Vragen over dit bericht?

Neem contact op met een woordvoerder

Meest recente berichten

Rode Kruis waarschuwt voor hevige regen  

21 mei 2024

Het Rode Kruis waarschuwt voor de hevige regenval die vandaag is voorspeld. Vanmiddag en vanavond is in acht provincies code geel afgegeven. Er worden hevige regenval, hagel en onweersbuien verwacht. De hulporganisatie deelt tips om wateroverlast te voorkomen.

Lees meer